Kanadába utazhat a családja bosszújától rettegő szaúdi nő

 

Kanada menekültstátuszt ad annak a 18 éves szaúdi nőnek, aki állítása szerint családja elől menekül – jelentette be Justin Trudeau kanadai kormányfő nem sokkal azt követően, hogy a thaiföldi bevándorlási hatóság vezetője bejelentette: Rahaf Mohammed al-Kunun péntek este Kanadába távozott.

Trudeau közölte: Kanada teljesíti az ENSZ kérését a fiatal szaúdi nő menedékkérelmére vonatkozóan.

Kunun a Korean Air légitársaság gépével indult el Bangkokból Szöulba, ahonnan Kanadába utazik majd tovább – közölte nem sokkal korábban Szuracsat Hakpark, a thaiföldi bevándorlási hivatal vezetője. Kunun múlt szombaton érkezett Bangkokba, állítása szerint az őt elnyomás alatt tartó családjától szökött el közös kuvaiti vakációjukról. Megérkezése után a thaiföldi hatóságok rögtön őrizetbe vették a bevándorlási törvények megsértése miatt, és elvették az útlevelét.

Őrizetben tartása közben a fiatal nő elbarikádozta magát egy szobában a repülőtéren, és onnan a közösségi médián keresztül próbált meg segítséget kérni. Végül engedélyezték neki, hogy ideiglenesen belépjen az országba az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) védelme alatt. Nem volt hajlandó találkozni az időközben Bangkokba érkezett apjával és fivérével, akik vissza akarták őt vinni Szaúd-Arábiába. Kunun elmondása szerint eredetileg azt tervezte, hogy Thaiföldről Ausztráliába megy tovább, ahová van érvényes vízuma, és ott menedékkérelmet nyújt be.

Kanada bekapcsolódása a globális figyelmet kapott ügybe tovább mélyítheti a Kanada és Szaúd-Arábia közti feszültséget. Tavaly augusztusban Szaúd-Arábia a belügyeibe való beavatkozás címén kiutasította Kanada rijádi nagykövetét, és egyben visszahívta saját képviselet vezetőjét a kanadai fővárosból, Ottawából.

A lépést az váltotta ki, hogy a rijádi kanadai nagykövetség a Twitter-oldalára feltett üzenetben azt írta, nagyon aggódik az országban történt, az emberi jogi aktivistákat ért újabb őrizetbe vételi hullám miatt. Azóta Szaúd-Arábia megvált több kanadai beruházásától, és felszólította a Kanadában tanulmányokat folytató állampolgárait, hogy hagyják el az országot.