Elhalasztották Tőkés László perét

 

Március 8-ára halasztotta Tőkés László EP-képviselő perében a péntekre elrendelt tanúmeghallgatást a bukaresti táblabíróság, mivel a kirendelt hivatalos tolmács nem jelent meg, és így a magyarországi illetőségű tanút nem tudták meghallgatni.

Az EP-képviselő sajtóirodájának pénteki közleménye szerint annak az erkölcsi kártérítési pernek a fellebbviteli szakaszáról van szól, amelyet Tőkés László indított az 1989-es temesvári forradalmi szerepét elvitató, őt hazaárulónak és idegen kémnek nevező volt Securitate-tisztek ellen.

Filip Teodorescu, a Securitate – az egykori kommunista titkosrendőrség – kémelhárításának korábbi helyettes parancsnoka és Ioan Talpes, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója azt állította 2014 szeptemberében az Antena 3 hírtelevízió műsorában, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt.

Ezt a volt temesvári lelkésznek egy 20 ezer lejnyi magyarországi egyházi adomány átvételéről 1989 októberében írt elismervényével próbálták alátámasztani. Szerintük az adomány kézbesítőitől a román-magyar határon elkobzott elismervény azt bizonyítja, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálatnak dolgozott, és ezért pénzt is kapott.

A nagy nyilvánosság előtt történt rágalmazásért a volt temesvári lelkész beperelte a Ceausescu-diktatúra két ügynökét, valamint az Antena 3 televíziót és annak műsorvezetőjét. Első fokon, 2016 márciusában a bukaresti törvényszék megalapozatlannak minősítette és elutasította Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét.

A fellebbviteli tárgyaláson a bukaresti ítélőtábla Kincses Előd ügyvéd indítványára tavaly májusban elrendelte két olyan magyarországi tanú meghallgatását, akik igazolhatják, hogy a szóban forgó összeg az üldözött, nélkülöző lelkészcsalád megsegítésére gyűjtött önzetlen adomány volt. Egyikük, a bíróságon pénteken megjelent Szabó Lukács hajdúbagosi polgármester maga vitte el annak idején Temesvárra a Debrecen környéki református hívektől származó pénzsegélyt.

A volt MDF-es és MIÉP-es országgyűlési képviselő neheztelve állapította meg, hogy egy eljárási hiba miatt fölöslegesen kellett a román fővárosba utaznia, de hozzátette: bármikor hajlandó tanúsítani, hogy a református hívek által összegyűjtött segély nem a magyar titkosszolgálat által küldött zsold volt, ahogy azt teljesen nevetségesen próbálják Tőkést László politikai ellenfelei beállítani.

Tőkés László hangsúlyozta: semmiképp sem szándékozik meghátrálni. Rámutatott: harminc éve kénytelen elviselni a titkosszolgálatok retorzióit, manapság félretájékoztatással, személyes megalázásával, a romániai forradalomban betöltött szerepének kifordításával próbálják meghamisítani azt a történelmi tényt, hogy a kommunista diktatúra elleni népfölkelés a temesvári református templomtól indult.