Az EP-választásra keresi szövetségeseit Merkel

 

Kétnapos hivatalos látogatáson vesz részt Angela Merkel német kancellár Athénban. Legutóbb 2014-ben járt a görög fővárosban. Május végén európai parlamenti választásokat tartanak az Európai Unióban, amihez elengedhetetlen, hogy a politikusok megtalálják szövetségeseiket. Így tesz most – szakértők szerint – Angela Merkel is.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök csütörtökön fogadta Angela Merkel német kancellárt, aki kétnapos látogatásra érkezett Athénba. A mostani látogatás azonban nemigen ad alkalmat a kancellárnak és vendéglátójának, a parlamenti választásra készülő görög miniszterelnöknek arra, hogy gratuláljanak egymásnak a jól végzett munkához, mert mindkét ügyben kedvezőtlen fordulatok fenyegetnek.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök fogadja Angela Merkel német kancellárt Athénban (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Szimela Pancarci)

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök fogadja Angela Merkel német kancellárt Athénban (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Szimela Pancarci)

Merkel viszonylag hosszú ideig várt, hogy újra visszatérjen Görögországba, aminek több oka is van. Athén helyzete és az abba való német beleszólások sok esetben ellenérzéseket szültek a kancellár személyével, politikájával és általánosságban Németországgal szemben. Vélhetően ez az egyik ok, amiért Merkel kivárt – jelentette ki a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Pócza István.

Az Alapjogokért Központ vezető kutatója kifejtette: a német kancellár az utóbbi időben nagyon lefoglalta a német belpolitika helyzete. Görögország pedig nemcsak az európai parlamenti (EP-) választásokra készül, de országos parlamenti választást is tartanak. Merkel talán ezzel kapcsolatban is körüljárta a helyzetet, úgynevezett emlékeztető kampányt folytatott.

Gazdaság és politika együtt jár

A német befektetők számára rendkívül fontos volt, hogy Görögország talpra álljon a gazdasági válságból, hiszen számukra ez pénzveszteség lett volna. A kutató szerint egyfajta „hitel-rendező hitel” jellegű helyzet alakult ki pár évvel ezelőtt a görögök és németek között. A gazdaságot és a politikát ugyanakkor nem szabad külön kezelni egymástól. Görögországnak ugyanis egy másik, fontos szerepe is van, ez pedig a migráció kezelése.

Ha sok hiányossággal is, de „ alapvetően jól tudják menedzselni” azt a megállapodást, amit az Európai Unió és Törökország között született. Az egyezmény működik, a törökök próbálják betartani annak elvárásait, azonban számos problémát okoznak a görög szigeteken kialakított befogadóközpontokban tartózkodó migránsok – hangsúlyozta a vezető kutató.

Szövetségeseit keresi a kancellár

Görögország választások előtt áll, a jelenlegi miniszterelnök azonban nem áll túl jól. A jobboldal áll nyerésre, ezért sem véletlen az, hogy Merkel a miniszterelnök mellett a görög ellenzék vezetőjével is találkozott – mondta Nógrádi György a közrádióban.

A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta, a közelgő EP-választások miatt, ahogy több európai politikus is, Merkel is szövetségeseit keresi, azonban kérdéses, hogy Ciprasz az lesz-e.


Merkel szolidaritásáról biztosította Görögországot a menekültügyi kérdésben

„A menekültügyi kérdés mindnyájunkat érint. Németország mindig is világossá tette, hogy nem hagyhatja magára Görögországot ebben az ügyben” – jelentette ki a kancellár, miután Prokopisz Pavlopulosz görög elnökkel találkozott.

Merkel hangsúlyozta, tudja, milyen nehéz a helyzet az Égei-tengeri szigeteken lévő túlzsúfolt menekültügyi központokban. Mint mondta, Berlin az Európai Unióban mindig is közös menekültügyi és bevándorlási politikát sürgetett, amelynek “keretében mindenkinek ki kell vennie a részét a problémák megoldásából”. Merkel szerint hozzá hasonlóan az athéni kormány sem elégedett azzal, hogy az EU-ban nincsen egységes álláspont a migrációs kérdés szolidáris kezelését illetően.

Kiemelte: minden EU-tagállam egyetért abban, hogy az uniós külső határok védelmén javítani kell. „Ugyanakkor nem nyújtunk kielégítő választ a külső határok mentén fekvő államoknak arra, hogy mitévők legyünk az oda érkező menedékkérőkkel. Ezen közösen kell tovább dolgoznunk” – tette hozzá a kancellár.

Gazdasági kérdésekről szólva Merkel felszólította az athéni vezetést, hogy a megszorító intézkedések fájdalmas kihatásai ellenére tartson ki a reformok mellett. A német kancellár elmondta: ez az egyetlen útja, hogy a munkanélküliség tovább csökkenjen, és a gazdaság töretlenül fejlődjön.

Kapcsolódó tartalom