Megkezdték a brüsszeli zsidó múzeum elleni támadás tárgyalását

 

2014-ben támadták meg az intézményt, a fővádlott egy algériai származású férfi. Négy embert, köztük egy izraeli házaspárt ölt meg a Brüsszel belvárosában található múzeumban. Ez volt az első európai merénylet, amit magára vállalt az Iszlám Állam. A 29 éves támadó a tömeggyilkosság előtt Szíriában is járt. Vélhetően több más támadás szervezőjét ismerte.

Öt éve, május 24-én egy gépkarabéllyal felfegyverkezett, baseball sapkás férfi sétált be a brüsszeli zsidó múzeumba, majd azonnal lövöldözni kezdett. A mindössze 86 másodpercig tartó vérengzést a múzeum biztonsági kamerája rögzítette.

A támadásban hárman a helyszínen életüket vesztették. A negyedik áldozat két héttel később halt bele sérüléseibe.

Egy hét után találtak rá

A belga hatóságok hajtóvadászatot indítottak az elkövető után. Egy héttel a merénylet után már Marseille-ben őrizetbe vettek egy algériai származású, francia férfit. M. Nemmouche, az akkor 29 éves büntetett előéletű férfi a rendőrség feltételezése szerint 2013-ban még az iszlamista lázadók oldalán harcolt a szíriai polgárháborúban. Nem sokkal a merénylet előtt tért vissza Belgiumba.

A gyanúsított tárgyalása fokozott biztonsági készültség mellett csütörtökön kezdődött a brüsszeli központi bíróságon.

Az áldozatok jogi képviselője a tárgyaláson úgy fogalmazott, ez az első európai terrortámadás tárgyalása, amelyet az Iszlám Állam követett el. Kézenfekvő, hogy a belga és a francia áldozatok hozzátartozói is élénk érdeklődéssel kísérik az ügyet, melynek szálai mindkét országban összefüggenek – mondta a jogi képviselő.

Több más terroristával kapcsolatban állt

A nyomozás során kiderült, hogy Nemmouche ismerte a 2015-ös párizsi terrortámadás fő gyanúsítottját, Salah Abdeslamot, és kapcsolatban állt a 2016-os brüsszeli robbantásos merénylet egyik elkövetőjével, Najim Laachraouil-lal is. 2013-ban Szíriában együtt őrizték azt a négy francia újságírót, akiket az Iszlám Állam rabolt el és tartott rabságban egy éven át.

Nemmouche decemberi előzetes meghallgatásán ártatlannak vallotta magát.

Több hétig is eltarthat a tárgyalássorozat

Mehdi Nemmouche egyik segítője, Nacer Bendreris is a vádlottak padjára került. Az ügyészség a 30 éves férfit a gyilkosságok előkészítésével vádolja. A tárgyalás első napján bizonyítékokként a merénylet során használt gépkarabélyt illetve revolvert is bemutatták.

A tárgyalássorozat várhatóan hat hétig tart. Amennyiben a bíróság Mehdi Nemmouche-t bűnösnek találja, akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat.