A görög kormányfő fogadta Angela Merkelt Athénban

 

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök csütörtökön fogadta Angela Merkel német kancellárt, aki kétnapos látogatásra érkezett Athénba.

A kancellár 2014 óta első ízben látogatott Görögországba. Az Athén és Berlin kapcsolatát súlyosan megterhelő görög államadósság-válság rendezését követően Németország és Görögország ismét a bizalom helyreállításán fáradozik – fogalmazott a vizit kapcsán a dpa német hírügynökség.

„Ma egy teljesen más Görögországba érkezett, amelynek gazdasága növekszik” – jelentette ki Ciprasz a német kancellár üdvözlésekor. Mint mondta, Görögország nem a probléma, hanem a megoldás része. Hangsúlyozta: a korábbi feszültségeket Athén és Berlin között már rendezték.

„A lusta görög és a szigorú német sztereotípiája már a múlté” – jegyezte meg Ciprasz. „Egy új korszakba tartunk. Berlin és Athén együttműködése meghatározó jelentőségű lesz a következő években” – fűzte hozzá. Ciprasz szót ejtett a második világháború alatt okozott károkért való német jóvátétel iránti követelésekről is. Mint mondta, Athén még nem zárta le a kérdést.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök fogadja Angela Merkel német kancellárt Athénban (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

Merkel méltatta a görögök erőfeszítéseit

Merkel méltatta a görög nép elmúlt években tett erőfeszítéseit. Kijelentette: Görögország a jövőben fontos szerepet játszhat Európa délkeleti részén. Reményét fejezte ki, hogy Görögország a jövőben önállóan is kölcsönhöz juthat a nemzetközi pénzpiacon.

A német kancellár a görög-macedón névvita rendezésével kapcsolatban elmondta, hogy ez egész Európa javára válik. Felszólította a görög politikai erőket, hogy támogassák a névvita lezárását szolgáló megállapodást, ugyanakkor kijelentette: nem kíván az országok belügyeibe beavatkozni. A találkozót az ERT görög közszolgálati televízió közvetítette.

Szélsőbaloldaliak tüntettek Athénban

Csütörtök este a görög rendőrség könnygázzal oszlatott Merkel látogatása ellen tiltakozó szélsőbaloldali tüntetőket Athén belvárosában. Az aktivisták a német kancellárt tették felelőssé az adósságválság kezeléséhez szükséges fájdalmas megszorító intézkedésekért. A rendőrség szerint mintegy 700 aktivistát próbáltak távol tartani a kormányzati negyedtől.

A hatóságok tüntetési tilalmat rendeltek el Merkel kétnapos látogatásának idejére a görög fővárosban. A görög és német kormányfők találkozóját a rendvédelmi szervek hozzávetőleg kétezer tagja biztosította a földön, a levegőben pedig drónok és helikopterek köröztek. Biztonsági okokból több utcát és metróállomást is lezártak.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet nyílt levélben kérte a német kancellártól, hogy görögországi látogatása alatt látogasson el az égei-tengeri migrációs hullám központjában álló Leszbosz szigetére is. A levél szerint Merkelt meghívják, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, hogy milyen rossz körülmények között kénytelenek élni az EU gondozása alá került menedékkérők a túlzsúfolt menekülttáborokban.

Az MSF szerint a 2016 márciusában kötött EU-török menekültügyi megállapodást követően több ezer illegális bevándorló rekedt a görög szigeteken létrehozott központokban. Leszbosz szigetén, a 3100 férőhelyes móriai menekülttáborban 5700-an élnek, köztük 1800 gyermek is van.

„Orvosaink naponta több mint száz gyereket kezelnek légúti megbetegedésekkel, hasmenéssel, bőrbetegségekkel és pszichológiai gondokkal” – áll a dokumentumban. A MSF szerint ezek a tünetek részben a szörnyű életkörülményekre vezethetőek vissza. A segélyszervezet ezért követeli, hogy a gyerekeket és a veszélyeztetett embereket haladéktalanul szállítsák át a Görögország kontinentális részén, illetve más uniós tagállamokban lévő megfelelő szálláshelyekre.

Merkel az EU-török menekültügyi megállapodás következetes végrehajtását sürgette

A 2016 márciusában kötött EU-török menekültügyi megállapodás következetes végrehajtását sürgette Angela Merkel német kancellár csütörtökön este Athénban, miután találkozott Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel.

Merkel hangsúlyozta, hogy az égei-tengeri görög szigeteken lévő menekülttáborok helyzetén is javítani kell. A német kancellár kiemelte: nem kielégítő az elutasított menedékkérők visszaküldésének üteme Görögországból Törökországba. „Konstruktívan együtt fogunk működni Görögországgal a helyzet javítása érdekében” – mondta.

A 2016-ban megkötött uniós-török menekültügyi egyezménnyel sikerült gátat szabni a 2015-ös migrációs hullámnak, amelynek során naponta több ezer menekült és migráns érkezett Európába. Az egyezmény értelmében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust.

Ciprasz a találkozót követően arról beszélt, az európai polgároknak szembe kell szállniuk a populista erőkkel, amelyek az EU-t – mint fogalmazott – „sötét korokba akarják visszavetni”. A görög kormányfő a migrációügyi együttműködés folytatására sürgette Berlint. Emellett hangsúlyozta: Brüsszelnek fokozottan támogatnia kell a nyugat-balkáni országok európai integrációját.