Ukrajna még nem áll készen az EU- és NATO-csatlakozásra

 

Ukrajna most még nem áll készen arra, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, ez az ország számára középtávú perspektíva – jelentette ki az ukrán külügyminiszter kedden az 1+1 ukrán televízióban.

Pavlo Klimkin kifejtette: az elkövetkező egy-két évben bizonyosan nem lesz Ukrajna az EU-, illetve NATO tagja. „Ha valaki ezt mondja Önöknek, ne higgyék el! Ez színtiszta hazugság, az emberek félrevezetése. Ha viszont valaki azt mondja, hogy ehhez még legalább 30 évnek kell eltelnie, azt se higgyék el, mert a tapasztalat teljesen mást mutat” – emelte ki.

Megjegyezte, hogy szerinte a NATO-csatlakozást illetően„ egyszerűbb a kérdés”, mint az Európai Unióval kapcsolatosan.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatója a NATO-tagországok külügyminisztereinek Georgia és Ukrajna részvételével rendezett kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2018. december 4-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatója a NATO-tagországok külügyminisztereinek rendezett kétnapos tanácskozásán Brüsszelben (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

„Konszenzusra van szükség a NATO-n belül, és bizonyos dolgokat végre kell hajtani Ukrajnában is, mivel mi sem állunk még készen. Ezt őszintén ki kell mondanunk” – fűzte hozzá.

A külügyminiszter egy másik témára térve úgy vélte, hogy helyes döntés volt a hadiállapot feloldása után is fenntartani a 16 és 60 éves kor közötti orosz állampolgárságú férfiak szigorú ellenőrzését az országba való beutazásukkor az ukrán határon.

A hadiállapotot mint a rendkívüli állapot egy formáját Ukrajna tíz megyéjében vezették be tavaly 30 napra december 26-ig az után, hogy november 25-én a Kercsi-szorosnál az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, 24 fős legénységét fogságba ejtette, és tiltott határátlépés címén vádat emelt ellenük. A haditengerészeket jelenleg Moszkvában tartják bebörtönözve. Az incidenst Kijev fegyveres agressziónak minősítette, és követeli a tengerészek szabadon bocsátását, továbbá a hajók visszaszolgáltatását.

A hadiállapot ideje alatt Ukrajna szigorúan korlátozta a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárok beutazását. A hatóságok összesen 1650 orosz állampolgártól tagadták meg a belépést az országba – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség. A hadiállapot december 26-i megszüntetésekor Oleh Szlobogyan, az ukrán határőrszolgálat szóvivője azt mondta, hogy az orosz állampolgárok beutazási tilalmát feloldották, de továbbra is szigorúan ellenőrzik őket a határon.