Ezrek menekültek el a Kongói Demokratikus Köztársaságból az összecsapások miatt

 

Mintegy 16 ezren menekültek el az elmúlt hetekben az etnikai alapú erőszak elől a Kongói Demokratikus Köztársaságból a szomszédos Kongói Köztársaságba – tudatta pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Az emberek a Banunu és Batende etnikai csoportok közötti, számos összecsapáshoz vezető régi viszály következtében menekülnek az ország nyugati részéből – áll Andrej Mahecic, az UNHCR szóvivője közleményében. A mostani az elmúlt csaknem évtized legnagyobb menekültáradata a Kongói Demokratikus Köztársaságból a Kongói Köztársaságba, ahol 2009-ben 130 ezer ember keresett menedéket az előbbi országból.

A harcok miatt ezrek kényszerültek elmenekülni

Az összecsapások decemberben törtek ki a Kongói Demokratikus Köztársaság nyugati részén található Mai-Ndombe tartomány Yumbi nevű településén. A harcok következtében ezrek, különösen banunu nők és gyerekek kényszerültek a Kongói Köztársaság keleti, Makotipoko és Bouemba nevű kerületeibe menekülni, ahol helyi hatóságok és ENSZ-ügynökségek részesítették őket segítségnyújtásban. A két csoport közötti összecsapásokban legalább 45 ember halt meg, és 62 sebesült meg decemberben.

Ezek a menekültek nehéz körülmények között élnek, és olyan távoli területeken tartózkodnak, ahol küzdeniük kell azért, hogy ivóvízhez, élelmiszerhez és orvosi ellátáshoz jussanak – részletezte Mahecic. Az ENSZ adatai szerint a Kongói Köztársaságban jelenleg mintegy 60 ezer menekült tartózkodik, legtöbbjük a Közép-afrikai Köztársaságból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Ruandából menekült ide.

A viszályok a választások miatt kiéleződtek

Az UNHCR beszámolóját idéző EFE spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy a két etnikai csoport közötti viszály általában választási időszakokban szokott kiéleződni, Yumbiban a legutóbbi két választás idején, 2006-ban és 2011-ben is összecsapások törtek ki a két etnikum között.

Az országban vasárnap tartottak általános választásokat. A voksolások közül a legfontosabb vélhetően az elnökválasztás volt, amelynek célja a csaknem 18 éve regnáló Joseph Kabila elnök utódjának kiválasztása. Míg a Batende közösség tagjai inkább Kabila kijelölt utódját, Emmanuel Ramazani Shadaryt támogatják, addig a Banunu tagjai a Martin Fayulu ellenzéki elnökjelölt vezette koalícióval rokonszenveznek.