Kongó kiutasítja az EU-nagykövetet

 

A Kongói Demokratikus Köztársaság csütörtökön bejelentette, hogy kiutasítja Bart Ouvryt, az Európai Unió kinshasai nagykövetét az országból válaszul a kongói tisztségviselők ellen foganatosított uniós szankciók meghosszabbítására.

A büntetőintézkedésekkel sújtott 14 kongói tisztségviselőt tartalmazó listán van a kormányzó párt elnökválasztáson induló jelöltje, Emmanuel Ramazani Shadary volt belügyminiszter is, aki a leköszönő államfő, Joseph Kabila emberének számít.

Leonard She Okitundu kongói külügyminiszter szerint a belga állampolgár Bart Ouvrynak 48 órán belül el kell hagynia az országot.

A nap folyamán bekérették a nyugati diplomatákat, köztük Ouvryt a közép-afrikai ország külügyminisztériumába. Okitundu szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság türelmesen próbálta meggyőzni az EU-t, hogy oldja vagy függessze fel a szankciókat a választások megtartásáig. Ez azonban nem sikerült – tette hozzá a kongói diplomácia vezetője.

„Ez az intézkedés egyrészt megbünteti (az EU) megvetendő magatartását, másrészt pedig a kölcsönösségen alapul” – hangoztatta a külügyminiszter.

Az uniós szankciókat két éve rendelték el a választási folyamat akadályozása és az emberi jogok ehhez kapcsolódó megsértése miatt. Az EU december 10-én döntött a kényszerintézkedések meghosszabbítása mellett, amelyek értelmében az érintett tisztségviselőket beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtotta.

A már két éve esedékes, eredetileg december 23-ra kiírt elnökválasztást és vele együtt a parlamenti és a tartományi választásokat a múlt csütörtökön halasztották december 30-ra. A kongói választási bizottság (Céni) ugyanakkor szerdán közölte: Beni és Butembo, valamint a nyugati Yumbi városok mintegy 1,2 millió lakosa legkorábban márciusig nem fog tud szavazni az ebolajárvány és a térségükben tomboló fegyveres erőszak miatt.

A Reuters hírügynökség szerint az érintett területek Joseph Kabila ellenzékének fellegvárai, helyi politikusok pedig úgy értékelték: a Céni döntésének célja, hogy Kabila kegyelt utódja, Emmanuel Ramazani Shadary javára dőljön el a szavazás.