Együttműködési megállapodást írtak alá az üldözött keresztények védelméről

 

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kormányzati együttműködési megállapodást írt alá szerdán Washingtonban az amerikai USAID kormányszervezettel az üldözött keresztények védelméről és megsegítéséről.

Az együttműködési megállapodást Magyar Levente és David Moore, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) főigazgató-helyettese látta el kézjegyével. A megállapodást az amerikai fél kezdeményezte – tájékoztatta az MTI-t Magyar Levente, aki hangsúlyozta, hogy ez az egyezmény megalapozza a két ország kormánya közötti szervezett együttműködést, és a konkrét tervek közös megvalósítása iránti politikai elköteleződést jelent.

Az egyezmény komoly diplomáciai siker, amely a Hungary Helps (Magyarország segít) néven ismertté vált, és a Közel-Kelet üldözött keresztényeinek gyakorlati megsegítését célzó magyar kormányprogram sikerét mutatja – tette hozzá. Magyar Levente közölte: erre a programra az Egyesült Államokban is felfigyeltek, példaként tekintenek rá.

Magyarország a háborús konfliktusok sújtotta térségben több ezer családon segített, iskolát, kórházat, templomot épített, nemrégiben pedig a magyar kormány arról döntött, hogy 212 millió forinttal támogatja egy új árvaház felépítését Szíriában. Az árvaház felépítése közös magyar-lengyel program, a lengyel kormány ugyanekkora összeggel járul hozzá az építkezéshez – mondta Magyar Levente.

A politikus az MTI-nek hangsúlyozta a magyar-amerikai kormányzati együttműködés annak elismerése is, hogy Magyarország hatékony a segítségnyújtásban, és komolyan gondolja azt az elvet, miszerint nem a bajt kell importálni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol szükség van rá. Ezzel Magyarország nem csupán a szenvedőknek nyújt közvetlen segítséget, hanem hozzájárul a migráció megelőzéséhez is – hangsúlyozta.

A jelenlegi amerikai kormány régóta érdeklődik a Hungary Helps-program iránt, Mike Pence alelnök kifejezetten szívén viseli az ügyet, és a magyarok eddig is sok konkrét tapasztalattal, kapcsolatrendszerrel segítették az amerikaiakat – közölte.

Magyar Levente kiemelte: amerikai tárgyalópartnerei kifejezett elismerésüknek adtak hangot azt illetően, ahogyan Magyarország a különböző nemzetközi fórumokon, köztük az ENSZ-ben is kiáll Izrael biztonsága mellett és az antiszemitizmus ellen.