Orbán: A segítséget kell Afrikába vinni, és nem a bajt idehozni

 

Orbán Viktor miniszterelnök az EU–Afrika-fórum előtt Bécsben azt nyilatkozta, hogy jó esély van a magyar stratégiai irányvonal megerősítésére.

A kormányfő kiemelte: a mi álláspontunk az, hogy a segítséget kell Afrikába vinni, és nem pedig a bajt behozni ide, Európába, és különösen nem Magyarországra. Hangsúlyozta: ezt a stratégiai irányvonalat szeretnénk megerősíteni, és erre jó esélyünk is van.


Az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: többen vannak az ENSZ-ben azok, amelyek kibocsátó országok, vagyis olyan országok, ahonnan migránsok érkeznek Európába. Ezért nagyon valószínű, hogy az ENSZ többsége a migráció támogatása mellett foglal állást – vélekedett.

Kijelentette: „mi azonban az érem másik oldalához tartozunk, a bot másik végén vagyunk, mi nem szeretnénk migrációt Magyarországon. Ezért mi semmilyen szerződést nem írunk alá, amely nemzetközi szinten elismeri, támogatja, bátorítja és finanszírozza a migrációt” – magyarázta. A miniszterelnök közölte: fenntartjuk a migrációellenes politikánkat.

A bécsi fórum középpontjában az Afrika és az EU közötti gazdasági együttműködés javítása áll, különös tekintettel a digitalizációra és az innovációra. Napirenden lesznek továbbá klímaváltozással összefüggő kérdések, valamint afrikai befektetési programok, amelyek célja, hogy segítsék az afrikai lakosság helyben maradását.

Az osztrák kancellár jóval több európai befektetést szeretne

Jelentősen több európai befektetést szorgalmazott Afrikában az osztrák kancellár az EU–Afrika-fórum kezdetén kedden Bécsben. Sebastian Kurz úgy fogalmazott: az Európai Unió nem engedheti át a kontinenst Kínának.

A vezető európai és afrikai politikusok, valamint számos vállalkozó részvételével megrendezett tanácskozás kezdetén az osztrák kormányfő reményét fejezte ki, hogy a fórum paradigmaváltáshoz vezet, és a klasszikus fejlesztési segélyek mellett erősödik majd a gazdasági együttműködés, és növekednek a beruházások. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió világszerte a legnagyobb adományozó, a fejlesztési támogatások több mint felét adja. A beruházások növelésére viszont vannak még lehetőségei – fűzte hozzá.

Az Afrikában tapasztalható népességnövekedés – 2050-re több mint kétmilliárdan élnek majd a kontinensen – erős gazdasági növekedést kíván, a befektetések révén pedig javulhatna a képzés és munkahelyek jöhetnének létre – vélekedett az osztrák kancellár.

Sebastian Kurz visszautasította az arról szóló bírálatokat, hogy a legjelentősebb európai országok, köztük Németország és Franciaország nem képviselteti magát a legmagasabb szinten a bécsi fórumon. Mint mondta, örül annak, hogy a gazdasági élet sok képviselője és vezető afrikai és európai politikusok jelen vannak a tanácskozáson.

Azzal kapcsolatban, hogy a migráció miért nem szerepel a fórum hivatalos napirendjén, az osztrák kancellár azt mondta, afrikai politikusok azt kérték, hogy amikor tárgyalnak velük, ne csak a migrációról legyen szó, (…) és ne mondják meg nekik, mit kellene tenniük. Sebastian Kurz hozzátette, hogy szélesíteni kell az EU és az Afrika közötti együttműködés alapjait.

 

A fórumon, amelyen a gazdasági együttműködés javítása mellett napirenden lesznek a klímaváltozással összefüggő kérdések is, részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.