Mélypontra süllyedt a francia államfő népszerűsége

 

Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége az elmúlt hónapban a sárga mellényesek franciaországi tiltakozásai nyomán esett vissza drasztikusan, miközben úgy tűnik, hogy a radikális jobboldal vezetője, Marine Le Pen nagy előnyt kovácsolt a helyzetből.

A kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 27 százaléka gondolja úgy, hogy Macron jó elnök, ami öt ponttal kevesebb, mint novemberben. Ez a legalacsonyabb százalékpont Macron népszerűségében 2017 májusi hatalomra kerülése óta. A francia államfő népszerűsége 2018 májusa óta csaknem folyamatosan csökken.

Sokan a „gazdagok elnökének tartják Macront

A megkérdezettek 74 százaléka a „gazdagok elnökének” tartja Macront (három százalékponttal több egy hónap alatt), és 33 százalék tartja őt kompetensnek (16 százalékponttal kevesebb).

A válaszadók 47 százaléka szerint fordulatot jelentenek Macron politikájában a munkások vásárlóerejének javára történő intézkedések, amelyeket december 10-én jelentett be, hogy lecsillapítsa a sárga mellényeseket, de 53 százaléka ezzel ellentétes véleményen van.

Le Pen népszerűsége hat pontot nőtt

Az Odoxa közvélemény-kutató intézet tanulmányának másik jelentős eleme Le Pen népszerűségének növekedése: hat százalékponttal nőtt egy hónap alatt, a lakosság 29 százaléka szimpatizál vele. A radikális jobboldal vezetője ezzel a harmadik legnépszerűbb politikusnak számít a felmérés szerint a második helyen álló Alain Juppé bordeaux-i polgármester, volt konzervatív miniszterelnök (35 százalék) és a volt környezetvédelmi miniszter, Nicolas Hulot (42 százalék) mögött.

Mindemellett a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) vezetője az a politikai személyiség, aki a legnagyobb ellenérzést váltja ki (55 százalék) a lakosság körében.