David Hurley nyugalmazott tábornok lesz Ausztrália főkormányzója

 

Tíz év leforgása alatt Hurley lesz a harmadik volt katonatiszt, aki elfoglalja a főképpen ceremoniális feladatok ellátásával járó tisztséget. A hivatalban lévő főkormányzó, Peter Cosgrove ugyancsak tábornok volt, mielőtt elfoglalta a posztot.

A 65 éves David Hurley 42 évig szolgált a hadseregben, 2011-ben a hadsereg vezérkari főnökévé nevezték ki, jelenleg pedig a délkeleti Új-Dél-Wales szövetségi tagállam kormányzója.

Cosgrove ötéves megbízatása jövő márciusban jár le. Az ellenzéki Munkáspárt felszólította a miniszterelnököt, hogy néhány hónappal hosszabbítsa meg Cosgrove mandátumát, és utódját a májusi szövetségi parlamenti választással hatalomra kerülő új miniszterelnök nevezhesse ki. Morrison úgy döntött, hogy meghosszabbítja ugyan Cosgrove mandátumát, de Hurley-t jelöli a posztra, lehetővé téve számára, hogy kitöltse a márciusban lejáró kormányzói megbízatását. Hurley a májusi választás után veszi át a főkormányzói széket Cosgrove-tól.

Ausztrália – hivatalosan Ausztrál Államszövetség – államformája alkotmányos monarchia, amelynek államfője az Egyesült Királyság mindenkori uralkodója, vagyis jelenleg II. Erzsébet királynő. A főkormányzót a miniszterelnök jelöli ki az Egyesült Királyság uralkodójának jóváhagyásával.

A főkormányzó az uralkodó képviselője Ausztráliában, az ő nevében szentesíti a parlament által elfogadott törvényeket. A főkormányzó az ausztrál hadsereg főparancsnoka, ő nevezi ki a minisztereket és a nagyköveteket, ő írja ki a választásokat. A főkormányzó széles jogkörökkel rendelkezik ugyan, de döntéseit szinte mindig a miniszterelnök vagy a parlament javaslatára hozza meg.