Megállapodtak a 2016-os amerikai elnökválasztás idején történt kifizetés ügyében

 

A vádemelést elkerülő, peren kívüli megállapodásra jutott az ügyészség és a National Enquirer című bulvárlap kiadója a 2016-os amerikai elnökválasztás idején történt kifizetés ügyében - jelentette be az illetékes New York-i ügyész hivatala.

Az amerikai tömeglap 2016-ban megvásárolta egy nő Donald Trumppal folytatott viszonyának történetét, de csak azért, hogy süllyesztőbe tegye.

Karen McDougal, egykori Playboy-modell írta meg állítólag több hónapig tartó, évekkel korábbi viszonyát az akkor még üzletember Donald Trumppal, és a sztorit 150 ezer dollárért eladta a National Enquirert is megjelentető American Media Inc (AMI) kiadónak. A kiadó azonban csak azért vásárolta meg a közlési jogokat, hogy a történet aztán sehol ne kerüljön nyilvánosságra, mert ez kellemetlen lehetett volna az akkor már republikánus elnökjelölt Donald Trumpnak.

A kiadó igazgatója, David Pecker – aki hosszú idő óta Donald Trump jó barátja – találkozott Michael Cohennal, Trump akkori személyes ügyvédjével, aki az ügyletet lebonyolította. Az ügyészi hivatal közleménye szerint az AMI „elismerte, hogy 150 ezer dollárt fizetett ki egy elnökjelölt kampánya iránti aggodalmától vezérelve, annak érdekében, hogy a szóban forgó nő ne hozzon nyilvánosságra hátrányt okozó információkat a jelöltről a 2016-os elnökválasztás előtt”.

Az ügyészség és a kiadó közötti megállapodás még szeptemberben létrejött, de csak szerdán hozták nyilvánosságra, azon a napon, amikor Michael Cohent, Donald Trump volt személyes ügyvédjét három év börtönre ítélték. Cohen elismerte a McDougalnek történt kifizetést, amelyre „az elnökválasztás befolyásolása” végett került sor.

Az egyezséget sem az ügyészség, sem a kiadó vezetője nem kommentálta, a részletekről egyelőre csak annyi tudható, hogy a kiadó együttműködést ígért az ügyészekkel.