Esélyes lehet a bizalmatlansági szavazás kiírása May ellen

 

Egyre nagyobb az esélye a brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának képviselői szerint annak, hogy hamarosan kiírható a bizalmatlansági szavazás Theresa May miniszterelnök ellen. A tory alsóházi frakció lázadó csoportosulásának tagjai egyre biztosabbak abban, hogy összegyűlt a bizalmatlansági indítványhoz szükséges számú képviselői beadvány.

Ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg, és Theresa May, aki jelenleg Brüsszelben tartózkodik, a BBC televíziónak kedd délután azt mondta: nem tud arról, hogy meglenne az előírt számú képviselői indítvány a bizalmatlansági szavazás kiírásához.

A Konzervatív Párt szabályzata szerint a miniszterelnök elleni bizalmatlansági szavazáshoz az szükséges, hogy a tory frakció legalább 15 százaléka – a jelenlegi létszám alapján 48 képviselő – csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Theresa May brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Az utóbbi napokban több képviselő is jelezte, hogy ezt megtette, bár a kezdeményező beadványok számát kizárólag a konzervatív frakció illetékes bizottságának vezetője, Sir Graham Brady tudhatja, és ő addig nem hozhatja nyilvánosságra, hogy megvan-e a kellő számú beadvány, amíg erről a kormányfőt nem tájékoztatta. Kedd éjszakai médiaértesülések szerint Sir Graham szerda délutánra találkozót kért Theresa Maytől, de hivatalos források ezt sem erősítették meg.

Ha a minimálisan szükséges számú kezdeményező levél valóban összegyűlne, a bizalmatlansági indítványt az úgynevezett 1922 Bizottságnak teljes körű frakciószavazásra kellene bocsátania, és a frakció egyszerű többségének, jelenleg 159 tory képviselőnek támogatnia kellene ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is.

Az 1922 bizottságot – amelynek Sir Graham Brady az elnöke – olyan tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük. A rendkívül befolyásos testület, amely onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe, informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára, emellett hatáskörébe tartozik az esetleges vezetőváltási kezdeményezések elbírálása és a folyamat irányítása is.

Ha veszít, le kell mondania

Ha lesz bizalmatlansági szavazás, és azt Theresa May elveszíti, akkor mérlegelési lehetőség nélkül le kell mondania, és az utódválasztási versenyben nem indulhat. Ha viszont megnyeri a szavazást, egy évig nem indítható ellene újabb bizalmatlansági kezdeményezés a Konzervatív Párton belül.

Az utódválasztási folyamat során – több jelölt esetén – a frakció addig szavaz, amíg csak két induló marad versenyben, közülük viszont a Konzervatív Párt szavazásra jogosult tagsága választhatja meg postai voksolással az utódot. Ez a folyamat akár hetekig is eltarthat.

A tory frakcióban rendkívül erőteljes indulatokat keltett, hogy Theresa May szinte az utolsó pillanatban lefújta az eredetileg kedd estére tervezett alsóházi szavazást a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodásról.

Ezt azzal indokolta, hogy jóllehet az egyezmény számos kulcsfontosságú pontjának széles körű a támogatottsága, egy elem, az ír–északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás esetében mélységes aggályok tapasztalhatók, és ha a szavazást az eredeti terveknek megfelelően kedd este megtartották volna, a megállapodást az alsóház jelentős többséggel elutasította volna.