Bizalmat szavazott a lengyel szejm a Morawiecki-kormánynak

 

Bizalmat szavazott szerdán a lengyel szejm Mateusz Morawiecki kormányának.

A bizalmi szavazást maga a lengyel miniszterelnök kezdeményezte, a képviselők támogatását kérve a folyamatban lévő lengyelországi reformok számára. A 460 fős alsóházban a Jog és Igazságosság (PiS) kormányát 231 képviselő támogatta, 181-en a kormány ellen szavaztak, ketten tartózkodtak. A PiS 221 jelen lévő tagja mellett bizalmat szavazott a kormánynak 10 független képviselő is.

Morawiecki a PiS kormányra lépésének harmadik évfordulóján kérte a szejm bizalmát, két nappal azelőtt, hogy a képviselők a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform által november végén benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaztak volna. Kommentátorok szerint Morawiecki indítványa taktikai lépés volt, mellyel a kormánypárt előnyös helyzetbe jutott az ellenzékkel szemben, érvényesítve “saját narrációját”.

A szavazást megelőző vita során Morawiecki összefoglalta a PiS kormányzásának eddigi három évét, elsősorban a gazdasági reformok és a családpolitika sikereit ismertette. A kormány “jó reformokat valósít meg, jó szolgálatot tesz Lengyelországnak, és továbbra is szolgálni akar” – jelentette ki Morawiecki, hozzáfűzve: a PiS-nek következő hónapokra és évekre van szüksége a reformfolyamat befejezéséhez.

Külpolitikai témákról szólva a kormányfő nagy értéknek nevezte a lengyel EU-tagságot. “Erős Lengyelország csak egy erős, hatékony Európában elképzelhető, az erős EU nem lehet meg erős Lengyelország nélkül” – hangsúlyozta.

Képviselői kérdésekre válaszolva Morawiecki érintette az EU-ból való brit kiválás (Brexit) témáját is. Szerinte a megállapodás nélküli kiválás nagy kockázatot jelentene az Egyesült Királyságban élő lengyelek számára. Felszólalásában arra hívta fel az Európai Tanács elnökét, volt lengyel kormányfőt, Donald Tuskot, hogy “ne játsszon a tűzzel, ne próbálkozzon a megállapodás nélküli kiválással”.

Morawiecki szerda reggel azzal is indokolta az általa kezdeményezett bizalmi szavazást, hogy a csütörtökön kezdődő, a Brexitnek és a 2020 utáni uniós költségvetésnek szentelt EU-csúcstalálkozó előtt biztos akar lenni abban, hogy a kormány bírja a parlamenti többség támogatását.

Morawiecki beszéde után az ellenzéki padsorokból “tolvajok” bekiabálások hallatszottak. A PO a többi között a lengyel bankfelügyelet (KNF) nemrégen lemondott elnöke személyéhez fűződő bűnügyi eljárás miatt nyújtotta be a szejm pénteki napirendjén szereplő bizalmatlansági indítványt.

A PO szerdán tudatta: Morawiecki kezdeményezése ellenére a bizalmatlansági indítványt nem vonják vissza.