Rendőrökre támadtak Németországban egy befogadóállomáson

 

Rendőrökre és biztonsági emberekre támadtak a németországi Bambergben egy befogadóállomáson, az összetűzésben tizenegyen megsebesültek, köztük egy rendőr, a hatóságok nyolc embert őrizetbe vettek.

A helyi rendőrség közleménye szerint hajnalban többen rátámadtak a biztonsági szolgálat munkatársaira, majd elbarikádozták magukat az állomás egyik épületében, egy lakásban. Az összetűzés miatt csaknem száz rendőrt vezényeltek a helyszínre, köztük egy különleges bevetési egységet.

A rendőröket utcakövekkel is megdobálták. Az incidens közben tűz keletkezett az épületben, amelyet emiatt ki kellett üríteni. A tűzoltók hamar elfojtották a lángokat, de így is mintegy 100 ezer eurós (32,7 millió forint) kár keletkezett. Az őrizetbe vett személyek eritreai állampolgárságúak, egyebek mellett súlyos garázdaság és gyújtogatás gyanúja miatt indítottak eljárást ellenük.

A bajorországi Bambergben egy volt amerikai katonai lakótelepen építettek ki befogadóállomást, amely augusztus óta a megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak kezdőbetűi alapján AnkER (magyarul: horgony) központoknak nevezett létesítmények hálózatához tartozik. A bambergi központ kapacitása 1500 fő, december eleji adatok szerint 1300-an laknak benne.

Jelenleg országszerte nyolc AnKER központ működik. Az elképzelés lényege, hogy az újonnan érkező menedékkérőket a helyi közösségek életébe beágyazva működtetett, kisebb szállásokra épülő decentralizált rendszer helyett néhány nagyobb, központi állomáson helyezik el, a német társadalomtól elkülönítve.

A központokon kirendeltséget működtet a menekültügyi eljárásban érintett valamennyi állami szerv – a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal mellett például a gyámügyi hatóság, a munkaügyi hivatal és a közigazgatási bíróság –, így a menedékkérők egészen az ügyükben hozott jogerős döntésig az intézményekben maradnak, és közvetlenül onnan szállítják el őket az országból, ha kérelmüket elutasítják.

A címlapfotó illusztráció.