Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést

 

Az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést. A Fidesz az eljárást és magát a migránsvízumot is elfogadhatatlannak nevezte, az ugyanis megkönnyítené a migránsok beutazását az Európai Unióba.

A határozatról november közepén már szavaztak az EP plenáris ülésén, akkor nem kapott abszolút többséget a javaslat. A jelentéstevő azonban technikai hibákra hivatkozva új voksolást kért. A parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete másnap úgy döntött, hogy visszaküldi a témát az illetékes bizottságnak, amely ismét szavazásra bocsátotta az elképzelést. Fideszes néppárti EP-képviselők szerint ez az eljárás jogellenes.

A keddi szavazáson 429 támogató, 194 elutasító és 41 tartózkodás mellett elfogadott határozatban az EP-képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérők legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret kialakítására.

Ez olyan humanitárius célú vízum lenne, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein, ha belépésük egyedüli célja a menekültstátusz kérése. A vízummal az úti dokumentumot kiállító tagállam területére lehetne belépni, kizárólag a menedékkérelem benyújtása céljából.

(Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Fernando López Aguilar spanyol szociáldemokrata EP-képviselő, a tervezet jelentéstevője a szavazást megelőzően kiemelte, hogy az EP emberibb választ kíván adni a migráció problémájára. A jelentés megszavazása által legális út nyílhat Európa irányába azok számára, akik a borzalmak és az üldöztetések elől menekülnek, akik ezért gyakran életükkel fizetnek, valamint embercsempészek „kíméletlen karjai” közé kerülnek – érvelt.

A humanitárius vízum kiadásának lehetőségére jelenleg több tagállami program létezik, de nincs egységes jogi keret a közösségi jogban. Az EP-képviselők azért szeretnék a közös jogi keret létrehozását, mert az Európai Bíróság márciusban kimondta, hogy a tagországok a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők humanitárius vízum kiadására az EU-n kívüli államok azon polgárai számára, akik azért szeretnének a területükre belépni, hogy ott menekültstátuszt kérjenek.

A határozat hangsúlyozza, hogy sürgősen szükség van biztonságos és legális beutazási lehetőségekre az unióba, amelyek egyikének a humanitárius vízumnak kell lennie. Felhívja a figyelmet arra, hogy a humanitárius vízum új eszköze annak biztosítását kell céloznia, hogy a menedékkérők és a humanitárius védelemre szoruló személyek számára biztonságos utazást tegyenek lehetővé Európába, ahol kérelmeiket feldolgozzák.

Az új európai rendszernek köszönhetően a menekültstátuszért folyamodók törvényes úton, embercsempészek nélkül is elérhetnék Európát. A javaslat szerint a jogszabály a tagállami és uniós menekültügyi, bűnüldözési, határőrizeti, megfigyelési és mentési büdzsék optimálisabb kihasználását is lehetővé tenné. A vízumjavaslat céljai között szerepel a tagállamok számára negatív következmény elhárítása, amelyet az ellenőrizetlen érkezések okoznak.

Valamint enyhíteni kíván az ilyen érkezések kezeléséhez szükséges erőfeszítéseken, amelyek a megerősített határellenőrzésre, a kutatási és mentési tevékenységekre, a harmadik országokkal folytatott együttműködésre fókuszálnak. Továbbá véget akar vetni az egyre erősebb szervezett bűnözésnek, amely az embercsempészetből pénzügyi hasznot húz.

A szöveg szerint a vízumnak korlátozott területi érvényességűnek kell lennie annak érdekében, hogy birtokosa elérje azt a területet, ahol nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújthat be. Ezért a vízumot kiadó tagállam válik felelőssé a menekültügyi eljárásokért.

Fidesz: Elfogadhatatlan az eljárás

A bevándorláspárti brüsszeliek áterőszakolták a migránsvízumot az Európai Parlamenten – így reagált a Fidesz a döntésre. A párt kommunikációs igazgatója azt mondta: úgy látszik, hogy migrációs kérdésekben addig kell újra szavazni, amíg a bevándorláspártiaknak tetsző eredmény meg nem születik. Hidvéghi Balázs az eljárást és magát a migránsvízumot is elfogadhatatlannak nevezte, az ugyanis megkönnyítené a migránsok beutazását az Európai Unióba.

A politikus arról is beszélt, hogy a migránsvízum mellett több olyan javaslat is napirenden van Brüsszelben, amely a migrációt segítené. Ezek között említette azt az ügynökséget, amelynek feladata a migráció szervezése lenne és azt a pénzügyi tervet is, amely szerint a tagállamoktól elvonnának forrásokat és azt a bevándorlást támogató Soros-szervezeteknek adnák. És létezik egy olyan elképzelés is, amely az idei költségvetésből 520 millió eurót csoportosítana át migránsok betelepítésére. Hidvéghi Balázs arról beszélt, hogy ezeket a terveket még az uniós választás előtt át akarják vinni. . A Fidesz szerint ez elfogadhatatlan, mert az emberek véleménye nélkül nem lehet ilyen elképzeléseket áterőltetni.

Az EP bevándorláspárti többsége folytatja ámokfutását

Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége folytatta ámokfutását, amikor nagy többséggel elfogadta az Aguilar-jelentést, közölte a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja, amely ez ellen szavazott.

A képviselőcsoport közleménye szerint a keddi döntés azért veszélyes, mert kiveszi a tagállamok kezéből a döntés jogát, és közvetlenül, gyorsítottan szállítaná a bevándorlókat az unió területére.

A jövő évi európai parlamenti választás tétje az, hogy lesz-e a mostani bevándorláspárti testület helyett egy olyan bevándorlást ellenző többség, ami megakadályozza a javaslat megvalósulását, zárul a közlemény.