A franciák továbbra is támogatják a sárga mellényeseket

 

Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérésből kiderült, hogy bár a franciák továbbra is támogatják a kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárga mellényes mozgalmat, nagyon megosztottak abban, hogy a tiltakozásokat kell-e folytatni Emmanuel Macron államfő bejelentéseit követően.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint, amelyet a BFM hírtelevízió ismertetett, a szociális mozgalom támogatottsága továbbra is 73 százalékos a francia társadalomban, de már csak 53 százalék támogatja a tüntetések folytatását.

Sokakat nem győzött meg Macron beszéde

Az Opinionway intézet felmérése szerint, amelyet az LCI hírtelevízió tett közzé, 54 százalék szerint abba kellene hagyni a megmozdulást. Az Odoxa felmérése a France Info hírrádióban viszont szintén azt mutatta, hogy a társadalom 54 százaléka szeretné, ha folytatnák a sárga mellényesek a tiltakozásokat. Összességében a tüntetések támogatása valamelyest csökkent, a múlt hétvégén ugyanis még 66 százalékos volt.

A franciák a köztársasági elnök hétfő esti televíziós beszédét illetően is megosztottak: az Opinionway szerint a franciák felét meggyőzte Emmanuel Macron, ugyanennyien gondolják az ellentétét. Az Odoxánál viszont a megkérdezetteknek csak negyven százaléka találta meggyőzőnek az államfő beszédét.

Valamennyi intézet ugyanakkor azt jelzi, hogy az államfő megszólalása – amelyet a franciák több mint harmada, 23 millióan, élőben követettek, és ezzel elnöki beszéd nézettségi rekordot döntött – meggyőzőbb volt, mint az előző, november 27-i beszéde. A bejelentett intézkedések fogadtatását illetően a felmérések minden intézetnél hasonló irányba mutatnak.

Az Opinionwaynél a franciák 78 százaléka üdvözölte a túlórapénzek adó- és járulékmentessé tételét, 72 százalékuk a kétezer eurónál kisebb nyugdíjakra rakodó járulékok emelésének eltörlését és 68 százalékuk a minimálbér megemelését. Az Odoxa szerint a megkérdezettek 85 százaléka üdvözli a túlórapénzeket érintő lépést, 70 százalék a nyugdíjasok terheinek csökkentését és 61 százalék a minimálbér emelését.

Mindkét reprezentatív felmérés hétfő este, Emmanuel Macron televíziós beszéde után készült 991 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével.

A beszéd után a sárga mellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első lépéseket, de jelezték, hogy a tüntetések folytatódni fognak, és szombaton ismét jelentős mozgósítás várható.