Az EP üdvözölte az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadását

 

A megállapodás véleményük szerint elsőként teremt globális keretet a nemzetközi koordinációra a migráció minden dimenzióját illetően. A dokumentum a partnerség elvén, a közös felelősségen és annak megértésén alapul, hogy egyetlen ország sem képes egyedül kezelni ezeket a kihívásokat.

Közleményében a képviselőtestület sajnálatát fejezte ki a dezinformációs kampány miatt, amelynek nyomán számos ország végül visszavonta támogatását az egyébként jogilag nem kötelező érvényű keretegyezménytől, amely semmiféle új kötelezettséget nem ró az államokra és teljesen tiszteletben tartja a nemzeti szuverenitás elvét.

Az ENSZ marrákesi találkozóján részt vevő képviselők az Európai Parlament nevében kiemelték, hogy rendkívül fontos a vállalások átültetése a gyakorlatba.

A hétfői ülésen elfogadott csomag jóváhagyásának folyamatából Ausztrália, az Egyesült Államok és Izrael mellett több uniós tagállam, köztük Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett végül.

A világszervezet 193 országa még 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció erősítése.

Az ellenzők azzal érveltek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, valamint nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között.