Washington nem változtat szaúdi politikáján

 

Washington erősen ellenzi, hogy megszüntessék a törvényes kormány oldalán Jemenben beavatkozó szaúdi vezetésű katonai koalíciónak nyújtott támogatást – jelentette ki vasárnap az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Timothy Lenderking főcsoportfőnök megerősítette, az Egyesült Államok továbbra is segíti az arab országban megmutatkozó iráni befolyással, valamint a szélsőséges iszlám erőkkel szembeszálló törekvéseket.

Az amerikai kormány nagy nyomás alá került otthon a mintegy négy éve tartó jemeni polgárháború miatt azt követően, hogy október elején Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán meggyilkolták a The Washington Post című lap újságíróját, a szaúdi Dzsamál Hasogdzsit.

Az amerikai szenátus a múlt hónapban arról szavazott, hogy történjen előrelépés egy határozattervezet elfogadásában, amely leállítaná a Rijádnak a jemeni polgárháborúban nyújtott katonai segítséget.

Ez utóbbi támogatás fegyvereladást és katonai információk megosztását jelenti a Nyugat által támogatott szunnita muszlim koalíciónak, hogy helyreálljon a nemzetközileg elismert kormány hatalma Jemenben, szemben az Irán-barát húszi lázadókkal.

Lenderking újságírók előtt hangoztatta, szükséges a koalíciónak nyújtott támogatás. Ha felmondanák, akkor annak rossz üzenete lenne.

Az Egyesült Államok ugyanakkor a múlt hónapban leállította a szaúdi vezetésű koalíció repülőinek levegőben történő utántöltését, miután ezeket a gépeket az a vád érte, hogy légicsapásaikban több ezer civil halt meg Jemenben.

Az amerikai főcsoportfőnök a jemeni polgárháború felszámolásában az első létfontosságú lépésnek nevezte, hogy a múlt héten Svédországban az ENSZ égisze alatt béketárgyalásokat tartottak a jemeni konfliktusban érintett felek között. Hozzátette: a jövő Jemenjében nem maradhat fenn az Irán által Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emírségeket, a nemzetközi gazdaság szempontjából fontos területeket fenyegető veszély.