Katasztrofális lehet a francia zavargások hatása a gazdaságra

 

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárga mellényesek megmozdulásait kísérő zavargások hatásai katasztrofálisak a francia gazdaságra – jelentette ki vasárnap Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter, aki szerint a kormánynak egy „nemzeti válságot” kell orvosolnia.

„Katasztrófa a kereskedelem és katasztrófa a gazdaságunk számára. A károk számláját az állam állja szolidaritásból, és a biztosítóknak, mindenkinek bele kell tennie a magáét” – fogalmazott a miniszter újságíróknak. Emlékeztetett arra, hogy a karácsony előtti időszak az egyik legfontosabb a kereskedelem számára, és hozzátette, hogy a tüntetők által okozott rongálások miatti, az év vége előtt esedékes kártérítések kifizetését el kell halasztani a jelentős összegek miatt.

„Azt javasoljuk, hogy minden egyes kereskedő személyes helyzetét vegyük figyelembe a szociális járulékok és az adók befizetésénél” – tette hozzá Bruno Le Maire.

Óriási károkat okoznak a francia tüntetők (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

Egy héttel azután, hogy a párizsi zavargások képei bejárták az egész világot, a sárga mellényesek szombaton ismét tömegesen vonultak utcára a francia fővárosban és a vidéki nagyvárosokban a kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozva, országszerte mintegy 125 ezren tiltakoztak a múlt heti 136 ezer után. Párizsban és a nagyobb városokban a be nem jelentett megmozdulásokon a radikális tüntetők és a rendőrök több helyen összecsaptak, és a kizárólag az összetűzést kereső rendbontók is megjelentek a tömegben, gépkocsikat borogattak és gyújtottak fel, üzleteket fosztogattak. Az oszlatáskor az M1 tudósítóját könnygázgránáttal találták el.

A gazdasági miniszter szerint „fontos a Franciaországot és a franciákat érintő válságot teljes mélységében mérlegelni”.

„Ez nem csak egy szociális vagy gazdasági válság, ez egy nemzeti válság, egy olyan nemzeté, amely képtelen egységes módon a jövőjét előrevetíteni. Ezen a szinten kell választ adni a helyzetre” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki nagyon konkrét és nagyon egyenes válaszokat ígért Emmanuel Macron államfő részéről. A köztársasági elnök sajtóhírek szerint jövő hét elején fog megszólalni egy televíziós beszédben.

A gazdasági miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a válságra a megoldás nem kizárólag az államtól érkezhet, abban valamennyi, az ország gazdasági tevékenységében szerepet játszónak részt kell vállalnia.

A francia kormány – eleget téve a sárga mellényes mozgalom legfőbb követelésének – a héten bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését, és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti azt, de a tüntetők ezt már kevésnek tartják, és egyre több szociális jellegű követelést támasztanak, valamint Emmanuel Macron távozását is követelik.