Brüsszel hallgat a migránskártyák kérdésében

 

A Fidesz és a KDNP EP-képviselői írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottság elnökéhez a migránskártyákkal és a migránsvízummal kapcsolatban. Többek között arra a kérdésre szerették volna megtudni a választ, hogy honnan megy a pénz a migránskártyákra. Választ azonban egyelőre még nem kaptak.

Brüsszel hallgat a migránskártyák kérdésében – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője. Mint mondta, ez egy elképesztő helyzet, ugyanis világos jogszabályok vannak arra vonatkozóan, hogy az Európai Bizottság elnökének és az unió vezetésének milyen határidőn belül kell megválaszolnia egy írásbeli kérdést.

Másrészről, arról az Európai Bizottságról beszélünk, amelyik előszeretettel vizsgálódik jogállami kérdésekben a közép-európai országokban, de a bizottság működésére vonatkozó világos és egyértelmű szabályokat pedig figyelmen kívül hagyja – tette hozzá Deutsch Tamás, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A szabály egyszerű

Elmondta, a szabály nagyon egyszerű, minden európai parlamenti képviselő havonta egyszer nyújthat be sürgősségi írásbeli kérdést, és erre a kérdésre három héten belül az Európai Bizottság elnökének vagy tagjainak válaszolnia kell.

Brüsszel, 2018. november 28. Az Európai Parlament ülésterme az uniós testület plenáris ülésén Brüsszelben 2018. november 28-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az Európai Parlament ülésterme az uniós testület plenáris ülésén Brüsszelben (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Deutsch Tamás megjegyezte, Dimitris Avramopoulos, az Európai Bizottság migrációért felelős biztosának feltett írásbeli kérdését már több mint három hónapja küldte el sürgősséggel a Bizottságnak, amelyre azóta sem érkezett válasz. De hasonló a helyzet a migránskártyákkal kapcsolatban is, melyet 5 héttel ezelőtt nyújtott be Jean-Claude Juncker EB-elnöknek, de arra sem érkezett reagálás.

Az európai állampolgárok számára fontos kérdés

Úgy véli, ezek fontos kérdések, mert az európai polgároknak is joguk van tudni annak a részleteit, hogy anonim kártyákra, több millió eurónyi közpénzt utalnak migránsok százezreinek – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Szerinte az Európai Parlament bevándorláspárti többsége „elképesztő ámokfutásba” kezdett. Elmondta, nem tudnak belenyugodni abba, hogy a migránsvízum bevezetésére vonatkozó előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget novemberben, ezért újra napirendre akarják tűzni azt. Hozzátette, a szabályok szerint azonban az ügynek le kellene kerülni a napirendről, mint bármely más kérdés esetében.

Jogszerűtlen eljárás zajlik

Mint mondta, nyilvánvalóan jogszerűtlen eljárás zajlik annak érdekében, hogy az EP decemberi plenáris ülésén ismét szavazni lehessen a migránsvízumról. Megjegyezte, ilyen eset még nem fordult elő az Európai Parlament történetében, de látható, ha a migráció kérdéséről van szó, akkor mindegy, mit írnak elő a jogszabályok, figyelmen kívül hagyják azokat.

Deutsch szerint a migránsvízumot az Európai Unió országainak nagykövetségein lehetne igényelni, és az EU területére egyszeri belépést tenne lehetővé. Az igényléskor semmifajta ellenőrzésen nem kellene keresztülmenni, automatikusan megkaphatná bárki, és csak az EU-ban indulna el a menedékkérelmeket elbíráló eljárás – ismertette a politikus.

Ez azt jelentené, hogy az EU gyakorlatilag milliós nagyságrendben hívná be az illegális bevándorlókat az unió területére, ahelyett, hogy inkább megvédené a külső határokat. Ez olyan biztonsági kockázatot jelent több mint 500 millió európai állampolgár számára, amelyre véleménye szerint „nehéz szavakat találni”. Deutsch Tamás azt mondta, a migránsvízum túlmutat az ENSZ migrációs csomagján is, mert ilyen elképzelés még abban sem szerepel.