Biztonságosabbá válhat az uniós sürgősségi okmányok kiadása

 

Biztonságosabbá kell tenni az uniós sürgősségi okmányok kiadásával kapcsolatos eljárást – erről az Európai Parlament állampolgári-, jogi-, bel- és igazságügyi bizottsága döntött. Gál Kinga, néppárti jelentéstevő szerint sokkal biztonságosabbá és használhatóbbá válik majd ez az uniós eszköz, amellyel gyors segítséget kaphatnak a hazajutásukhoz a külföldön bajba került, kiszolgáltatott helyzetben lévő uniós állampolgárok.

Csaknem 7 millió uniós állampolgár utazik, és tölt el rövidebb vagy hosszabb időt unión kívüli országokban – jelentette ki Gál Kinga európai parlamenti képviselő. Egyes országok nem rendelkeznek az odautazó állampolgár saját hazájából való konzulátussal vagy nagykövetséggel, így sokkal nagyobb problémát jelent, ha az adott személy bajba kerül vagy elveszíti okmányait – fűzte hozzá Gál Kinga a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A javaslat szerint azonban bármely uniós tagállam konzulátusa vagy nagykövetsége nyújthatna segítséget az uniós állampolgároknak, hogy minél hamarabb visszajussanak saját országukba. Ennek értelmében egy úgynevezett sürgősségi úti okmányt kapnának – magyarázta Gál Kinga. Mint mondta, a sürgősségi úti okmány már egy 20 éve létező koncepció, csak eddig nem voltak meg a megfelelő biztonsági feltételek az alkalmazásához.

Az Európai Bizottság ezért az Európai Parlament kérésére előterjesztett egy javaslatot, amely már egy olyan úti okmányról szól, ami rendelkezik mindazokkal a biztonsági kockázatot szűrő elemekkel, amelyek megfelelnek a 21. század technológiai vívmányainak és a mai biztonsági kihívásoknak.

Ennek értelmében egy adott ország csak abban az esetben nyújt át sürgősségi úti okmányt a bajba került más országbeli, uniós állampolgárnak, ha biztosan állítható, hogy a személy nem él vissza az okmánnyal, nem vesz részt semmilyen szervezett bűnözésben és nem készül terrorcselekmény elkövetésére – hangsúlyozta a képviselő.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo

A címlapfotó illusztráció.