Szükség van Lengyelország önrendelkező EU-tagságára

 

Jaroslaw Kaczynski, a a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a tömörülés parlamenti frakciójának tanácskozásán elmondta, ahhoz, hogy a lengyelek jól és biztonságban élhessenek, az európai uniós tagság szükséges, mégpedig önrendelkező" tagság.

A kétnapos, egy Varsó melletti községben szervezett értekezlet fő témája a jövő májusban esedékes európai parlamenti, majd az őszi lengyel parlamenti választásra való felkészülés. Kaczynski két részből álló beszédet mondott, az első felét a média rögzítette, a másik – a PiS belső ügyeire vonatkozó – rész zárt ajtók mögött hangzott el.

A 2019-es év hosszabb időre eldönti Lengyelország sorsát

A 2019-es év hosszabb időre eldönti Lengyelország sorsát – hangsúlyozta Kaczynski. Szerinte a lengyelek elvárják, hogy országuk eljut a Nyugat-Európára jellemző szintre, szavatolja majd a jólétet, a biztonságot és a stabilitást. Annak, hogy a lengyelek a nyugat-európai életszínvonalon élhessenek, több előfeltétele van – mondta a PiS elnöke, sorolva egyebek mellett a gazdasági ciklusokra reagáló, válságokat megelőző politikát, a hazai tőke fejlesztését, valamint a nemzeti pénznem megőrzését. A kedvező fejlődés előfeltételeinek megteremtése a PiS választási győzelmén múlik – húzta alá, utalva a jövő évi lengyelországi választásokra.

Megállapította: minden demokratikus államban nehéz az abszolút parlamenti többség megszerzése. Lengyelországban a jelenlegi kormánypárt azért is hátrányos helyzetben van az ellenzékkel szemben, mert a belpolitikai vitában a PiS betartja a demokratikus és a jogállami elveket, miközben a másik fél semmibe veszi e szabályokat – jelentette ki Kaczynski, rámutatva ebben az összefüggésben a kormánynak nem kedvező média túlsúlyára Lengyelországban, valamint arra, hogy az ellenzéket bizonyos külföldi szereplők támogatják.

Elutasítónak és a közvélemény megtévesztését célzó fogásnak nevezte, hogy azonos módon értelmezzék a PiS-kormány idején történt, valamint a 2015-ig kormányzó, a jelenleg ellenzéki Polgári Platformhoz (PO) fűződő korrupciós botrányokat. Szerinte a PiS mindent megtesz az áthágások minimalizásáért, miközben a PO “a legkisebb mértékben sem reagál ezekre.

PiS biztosítja a jogállamiságot

Kaczynski az emberi jogok drasztikus megsértésével is vádolta a PO-kormányt, sorolva az akkori kormányellenes tüntetéseken alkalmazott rendőri erőszak eseteit, köztük azt, hogy egy 2015-ös bányásztüntetésen a rendfenntartó erők gumilövedéket használtak.

Hangsúlyozta: pártja biztosítja a jogállamiság megőrzését, a kormány által folytatott reformok, köztük az uniós szervek által bírált igazságügyi reform éppen a jogállamiság betartását célozza.

Piotr Semka, a DoRzeczy konzervatív hetilap szerkesztője a lengyel köztévében úgy kommentálta Kaczynskinak az EU-tagságra vonatkozó kijelentését: a PiS elnöke hangsúlyosan el akarta utasítani azokat az utóbbi időben az ellenzék részéről elhangzó nézeteket, miszerint a lengyel kormány ki akarja léptetni Lengyelországot az EU-ból, egyúttal hangsúlyozni kívánta a lengyel szuverenitást az unión belül.