Merkel megtartotta búcsúbeszédét

 

Utolsó pártelnöki beszédében Angela Merkel – Hamburgban a CDU tisztújító kongresszusán – egységre és összefogásra szólította fel a német Kereszténydemokrata Uniót (CDU). Hangsúlyozta, hogy a CDU a vezetésével megváltozott, már nem az a párt, amelynek irányítását több mint 18 éve átvette, „és ez így van jól”.

A CDU a politikai közép „egyetlen néppártja”, és az a feladata, hogy összefogja Németországot, Európát, az idős és a fiatal nemzedéket, Keletet és Nyugatot, az erősebbeket és a gyengébbeket, várost és vidéket, a helyieket és a migránsokat – mondta Merkel.

Rámutatott, hogy a CDU a második világháború utáni Németország hetven évéből ötvenet kormányon töltött, fél évszázadon keresztül CDU-s politikus volt Németország kancellárja. Ez azért sikerült, mert a párt mindig az értékei alapján politizált, de nyitott volt, és megértette, hogy ”mindig érdemes lehet a mások szemével is nézni a világot” – fogalmazott.

Felidézte, hogy amióta 2000. április 10-én először megválasztották elnöknek, a CDU a szövetségi parlamenti, a tartományi törvényhozási és a európai parlamenti választásokat együttvéve 72 alkalommal folytatott választási kampányt.

epa07214433 German Chancellor Angela Merkel gestures at the end of her speech during the 31st Party Congress of the Christian Democratic Union (CDU) in Hamburg, Germany, 07 December 2018. At the party congress, a new party leader is to be elected. Associated with the new party leader is the debate over the fundamental political orientation of the CDU after Chancellor Merkel will no longer hold this office.  EPA/FOCKE STRANGMANN

Fotó: EPA/Focke Strangmann

Ezek a küzdelmek megmutatták, hogy a CDU nehéz helyzetben is sikeres lehet, ha egységes, de az utóbbi években azt is keserűen megtapasztaltuk, hogy hova vezetnek a véget nem érő viták a CDU-ban, illetve a CDU és bajor testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között – húzta alá Angela Merkel.

A párt előtt álló feladatokat sorolva kiemelte, hogy megosztottá vált a német társadalom, így „túl gyakran csak a legradikálisabb és leginkább üvöltő hangokat hallják meg”. Kihívás a társadalom öregedése is, amely teljesen új megpróbáltatásoknak teszi ki a szociális rendszereket, és a technológiai fejlődés, amely az orvostudománytól a közlekedésen át az energetikáig sok esélyt kínál, de kérdéseket is felvet az emberi méltósággal kapcsolatban, például az algoritmusoktól való függőség vagy a génkutatás ügyében.

Kihívás a világgazdasági erőviszonyok átalakulása, amelynek során régiók felemelkednek, és sok területen már le is hagytak minket, és kihívást jelent az elfordulás a multilateralizmustól, a nemzetközi kapcsolatok kölcsönösen előnyős megállapodásokon alapuló formálásától, ami a többi között kereskedelmi háborúkkal fenyeget.

A CDU-nak és egész Európának nagy próbatétel, hogy a háború, az erőszak, a terror, az éhínség és a kilátástalanság miatt a második világháború óta a legtöbb ember menekül el a hazájából – mondta Angela Merkel.

„Kihívás a hibrid hadviselés és az egész társadalmakat destabilizáló fake news – álhírterjesztés, félrevezetés – is, mint ahogy az Európai Unió jövője, a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) és a bolygó ökológiai rendszerét az összeomlás szélére sodró éghajlatváltozás” – sorolta a politikus.

A CDU-nak ebben a helyzetben is helyt kell állnia, ismét be kell bizonyítanunk, hogy határozottan megvédjük életformánkat, liberális értékeinket és érdekeinket, belül és kívül egyaránt – mondta Angela Merkel tízperces tapssal fogadott búcsúbeszédében, amelyben kiemelte, hogy öröm és megtiszteltetés volt számára a párt vezetése, és a következő években kormányfőként kíván hozzájárulni a kihívások megválaszolásához.

A párt 31. kongresszusa rendkívüli érdeklődés mellett kezdődött, a kétnapos rendezvényre 1700 újságíró regisztrálta magát, és ezernél is több vendéget hívtak meg. A tanácskozáson tisztújítást tartanak, a párt új elnökét még pénteken megválasztja az 1001 küldött.