Több tízezer biztonságit mozgósítanak Franciaországban

 

89 ezer biztonságit mozgósítanak Franciaország-szerte a sárga mellényesek újabb tüntetése miatt.

Olyan emberekkel állunk szemben, aki nem tiltakozni, hanem törni-zúzni akarnak, és nem akarunk nekik szabad utat engedni – mondta a kormányfő.

A csendőrség páncélozott járműveit is bevetik

Párizsban nyolcezer rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is. Ez utóbbiakat a 2005. évi elővárosi tüntetések során vetették be utoljára. Előző szombaton, amikor zavargások törtek ki az üzemanyagadó emelése elleni tüntetések során, a rendvédelmi erők mintegy 65 ezer tagját vonultatták fel, közülük ötezret a fővárosban.

A kormányfő megerősítette, hogy semmilyen hangzavar nincs az államvezetésben az üzemanyagadó emelése kapcsán. A kormányfő kedden még az emelés felfüggesztéséről beszélt, majd szerdán az elnöki hivatal közölte, hogy eltörölték az emelést. Ez az adó nem szerepel a 2019. évi költségvetésben, törölték – mondta a kormányfő csütörtök este a televízióban.

Az a küldetésem, hogy elérjük a köztársasági elnök által kitűzött célokat. Ezt a többség támogatásával és az elnök bizalmát élvezve teszem – mondta Édouard Philippe, arra a kérdésre válaszolva, hogy lemond-e, amiért a végrehajtó hatalom halogatta a sárga mellényesek dühének csillapítását célzó intézkedések meghozatalát.

Sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők egy égő barikád körül a párizsi Champs-Elysées sugárút közelében (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

Sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők egy égő barikád körül a párizsi Champs-Elysées sugárút közelében (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

Súlyos a helyzet, de nem tartanak polgárháborútól

Az emberek egy része lázad – ismerte el csütörtökön a CNews hírtelevíziónak nyilatkozva Didier Guillaume mezőgazdasági miniszter, aki megfelelő válaszokat sürgetett a végrehajtó hatalom részéről.

Kedd óta a kormány és az elnöki hivatal arról igyekszik meggyőzni a tiltakozókat, hogy meghallották a hangjukat, a sárga mellényesek azonban egy negyedik tüntetést is szerveznek szombatra a fővárosba, és a kormány újabb erőszakhullámtól tart.

Egy esetleges franciaországi polgárháborúval kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, hogy ez a szó nem hangzott el a felső vezetésben.

Nagyon mérgező a légkör, a soha nem látott mértékű erőszak légkörében józan észre és nyugalomra kell inteni az embereket – mondta. Hozzátette, hogy a követelések jogosak. A középosztály volt 10-15 éven át Franciaország fejőstehene, és ez már nem megy tovább. Megpróbáltunk több egyenlőséget teremteni, de nem sikerült – ismerte be a kudarcot Didier Guillaume.

Folytatódtak a diáktüntetések

Csütörtökön folyatódott a diákok tiltakozó megmozdulása. A gimnazisták tüntetése során több incidens történt Észak-Franciaországban, országszerte több mint 700 diákot állítottak elő – közölte a belügyminisztérium. Szerte az országban mintegy 280 oktatási intézménynél volt tüntetés, illetve rendzavarás. A megyében mintegy 30 intézménynél voltak torlaszok. Három járművet és 23 szeméttárolót felgyújtottak.

Lille-ben több száz fiatal gyűlt össze a Montebello nemzetközi gimnázium előtt. Ezt követően több gimnázium több száz diákja vonult a városközpontba az oktatási hivatal elé, hogy a kormány oktatási reformja, így az általuk egyenlőtlennek tartott új érettségi ellen tiltakozzanak. A városközpontban a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták fel a tömeget. Pas-de-Calais megye több városában gimnazisták megdobálták a rendőröket, nyolc rendőr megsebesült. Húsz embert előállítottak.

Újabb mérkőzést halasztottak el a hétvégi futballfordulóból

A párizsi zavargások miatt a szombatra kiírt Olympique Nimes-Nantes mérkőzés is elmarad a francia labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulójában.

Azt már korábban bejelentették, hogy pénteken nem rendezik meg a Monaco-Nice összecsapást, szombaton a Paris Saint-Germain – Montpellier, az Angers-Girondins Bordeaux és a Toulouse-Olympique Lyon mérkőzést, vasárnap pedig a Saint-Etienne és az Olympique Marseille párharcát. Minden esetben kormányzati vagy rendőrségi kérésre halasztottak. A liga új időpontot keres majd a mérkőzéseknek.