Az osztrák alkancellár nem örül a CEU Bécsbe költözésének

 

Ausztriában sem fogadja mindenki szívesen a CEU-t. Az osztrák alkancellár például vándoregyetemnek nevezte az intézményt. Elmondása szerint az általa vezetett Osztrák Szabadságpárt mindig is ellene volt, hogy Soros György egyeteme Bécsbe költözzön. A bécsiek közül sokan a közösségi oldalakon tiltakoznak. Az egyetem vezetősége közben kártérítési pert indítana a magyar kormány ellen, mert szerintük elüldözték őket Budapestről.

A 888.hu bukkant rá arra a cikkre, amely beszámol az osztrák alkancellár CEU-ról alkotott véleményéről. Az Osztrák Szabadságpárt vezetőjének ugyanis nem tetszik, hogy a CEU Bécsbe költözik. Heinz-Christian Strache elmondta, pártja mindvégig ellenezte ezt. Az alkancellár vándoregyetemnek nevezte a CEU-t, amely Prága és Budapest után most éppen az osztrák fővárost nézte ki magának, pedig még valódi anyaintézménye sincs az Egyesült Államokban.


A CEU vezetősége hétfőn jelentette be, hogy az amerikai diplomát adó képzéseiket jövő szeptembertől Bécsben indítják el. Az egyetem rektora már akkor arról beszélt: tisztában vannak vele, hogy Bécsben nem mindenki látja őket szívesen, de a világ szerinte már csak ilyen.

Csakhogy a CEU-t nem csak az osztrák alkancellár nem fogadja szívesen. A 888.hu talált rá azokra a kommentekre, amelyek a CEU Bécsbe költözésének hírére özönlötték el az egyik hírportál Facebook-oldalát. A CEU egyébként már  idén tavasszal  bejelentette, hogy az egyetem hamarosan Bécsben is nyit egy campust. Nyár elején alá is írták az erről szóló megállapodást. A CEU rektorhelyettese akkor ezt  előrelépésként értékelte, mondván, hogy így még több hallgatót érnek majd el.

A CEU vezetése most viszont jelezte: azt fontolgatják, hogy kártérítési pert indítanak a magyar kormány ellen. Az egyetem rektorhelyettese a Népszavának azt mondta, hogy budapesti működésüket szerinte a magyar kormány lehetetlenítette el, a költözés pedig anyagi hátrányt jelent majd az egyetemnek.