Az ENSZ ugyanazt a hibát követi el a migrációs csomaggal, mint az EU a kvótákkal

 

Az ENSZ migrációs csomagja sokkal nagyobb gondot okoz majd, mint az EU kvótái, mivel ez utóbbi Európára korlátozódik, az előbbi viszont felbolygatja az egész világot.

A miniszter kijelentette: az ENSZ hazug módon a migrációnak csakis a jó oldalát domborítja ki, míg a biztonsági kockázatokra nem tér ki, és ugyancsak hazug képzetet kelt azzal, hogy a migrációt alapvető emberi jognak nyilvánítja.

Az ellenőrizetlen migrációval súlyosbodott a terrorfenyegetettség

Szijjártó Péter felidézte, hogy Európát teljesen felkészületlenül érte 2015-ben a migrációs hullám, Magyarországon pedig 400 ezer illegális bevándorló ment keresztül, ami közvetlen tapasztalatokkal járt. A kötelezőn levonandó tanulságok közül első helyen említette, hogy a tömeges illegális migrációs folyamatok veszélyesek.

Másodikként kitért arra, hogy az ellenőrizetlen migráció lehetőséget ad a terrorszervezeteknek arra, hogy eljuttassák harcosaikat olyan területekre, amelyek korábban békések voltak. A miniszter hozzátette, hogy a migrációs folyamatok destabilizálják mind a kiindulási, mind a tranzit országokat, a célállamokban pedig komoly gondokat okoznak.

Meg kellett tapasztalnunk, hogy a migránsok döntő többsége nem hajlandó tiszteletben tartani a helyi szokásokat, jogszabályokat, kultúrát, viselkedési elvárásokat – mondta. Hozzátette, hogy a tömeges illegális migráció következményeként minden eddiginél súlyosabb a terrorfenyegetettség Európában, amit világosan mutat az a több mint harminc támadás, amelyet migrációs hátterű személyek követtek el.

El kell kerülni az újabb migrációs hullámot

A miniszter felszólalásában közölte: Magyarország javasolja, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) együttműködése összpontosítson végre újabb illegális migrációs hullámok megelőzésére és megállítására. Megjegyezte, hogy támogatni kellene a közép-ázsiai országokat a terrorizmus elleni harcban, és abban hogy vissza tudják szorítani a szélsőséges ideológiákat, amelyek mindig a terrorizmus eredői.

Szijjártó Péter ugyanakkor szorgalmazta, hogy az EBESZ utasítson vissza minden olyan kezdeményezést, amely újabb migrációs hullámokhoz vezet, mert ezek biztonsági kockázatot jelentenek az európai térségre. A miniszter felszólalásában ilyen kezdeményezésnek minősítette az ENSZ globális migrációs csomagját, amelynek elfogadásával a világszervezet ugyanazt a hibát fogja elkövetni, mint az Európai Unió a kötelező migránsbetelepítési kvótáival.

A csomag elfogadása az egész EBESZ-térség számára komoly biztonsági kockázatot jelent, azonban hét EBESZ-tagállam és két partner ország elutasítja a globális migrációs kompaktot, azaz kilenc ország a saját polgárainak biztonságát helyezi előtérbe – mutatott rá Szijjártó Péter.

Egyúttal kérte a többi EBESZ-tagállamot: vegyék fontolóra, hogy valóban akarnak-e a migráció kedvező hatásairól szóló kampányokra, migránsok képzésére költeni adófizetőik pénzéből, valóban úgy tartják-e, hogy a migránsoknak ugyanazokat a szolgáltatásokat kell biztosítani a migrációs útvonal során, mint az adott ország adófizető polgárainak, és valóban meg akarják-e tiltani a migránsok ellátása során keletkezett adatok megosztását a bevándorlási hatóságokkal.