A francia rendőrség példátlan méretű erőszaktól tart szombaton

 

David Le Bars, a legjelentősebb francia rendőrségi szakszervezet, az SPCN főtitkára szerint az erőszakos események teljesen példátlan méreteket ölthetnek szombaton Párizsban, a sárga mellényes mozgalom újabb országos tiltakozónapján. A rendőri vezető elítélte azon felelőtlen politikusokat, akik lázadásra buzdítják a tüntetőket.

„Fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy olyan emberek jöhetnek (Párizsba) és feltehetően nagyobb számban, mint a múlt héten, akik meg akarják támadni az intézményeket, a rendőröket, az épületeket” – mondta csütörtökön a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy a rendőrök körében nem egyszerűen nyugtalanság, hanem félelem is érezhető.

Fel kell készülnie a rendőri szerveknek

„Városi erőszakkal, városi gerillákkal kell majd szembenéznünk, feltehetően teljesen példátlan méretű lázadási stratégiákkal. Ez teljesen példátlan abból a szempontból, hogy a fővárosban fog megtörténni, és lehet, hogy más városokban is – hangsúlyozta. – Az egyetlen dolog, amely alapján fel tudunk készülni az az, hogy a külvárosi zavargásokat általában egy konkrét esemény váltja ki, és akkor reagálunk, most viszont több napja képben vagyunk, és meg kell, hogy szervezzünk magunkat, hogy fel tudjunk lépni.”

„A rendőrök szombaton ismét a köztársaság védelmezői lesznek azzal szemben, amely a nemzet életében jelentős eseménynek ígérkezik. Nem tagadhatjuk az állomány létszám- és eszközhiányát, de most teljesen helyt kell állnunk, meg kell őrizni a hidegvérünket, mert a franciáknak szükségük van a rendőri erőkre azért, hogy ne forduljon a helyzet káoszba” – hívta fel a figyelmet az SPCN vezetője.

Felgyújtott útakadályt locsol egy tűzoltó a munkakörülményeik javításáért tüntető francia mentősök tiltakozásán a párizsi Concorde téren 2018. december 3-án. Emmanuel Macron francia elnök párbeszédre szólította fel Édouard Philippe miniszterelnököt a parlamenti pártok vezetőivel és a tüntetők képviselőivel a – láthatósági mellény viselése után sárgamellényesnek nevezett – megmozdulásokat kísérő zavargások nyomán kialakult válság felszámolására. MTI/EPA/Ian Langsdon

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A politikai vita vezetett a lázadáshoz

„A rendőrök szemében egyes politikai vezetők nem viselkednek felelősen, mások pedig teljesen felelőtlenek. A politikai vita ismételten oda vezetett, hogy a rendőrségnek lázadó mozgalmakkal kell szembenéznie a konfliktus politikai megoldásának hiányában” – szögezte le David Le Bars.

„A nemzetnek fel kéne sorakoznia és össze kellene tartania a rendőri erők mögött, ahogy azt tette a terrorcselekmények után, mert szombaton és a következő napokban valódi veszély fenyeget” – mondta a rendőrség képviselője.

A múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány eleget téve a sárga mellényes mozgalom legfőbb követelésének bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti. Az engedmények azonban érezhetően késve érkeztek a társadalom több mint hetven százaléka által támogatott, három hete kezdődött tüntetésekre, amelyek folytatódnak.

Néhányan Macron lemondását követelik

Benjamin Griveaux kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint Emmanuel Macron államfő arra kérte a politikai pártok és a szakszervezetek vezetőit, hogy nyugtassák meg a kedélyeket. A francia hatóságok és a kormány ugyanis tartanak attól, hogy az újabb szombati tüntetés is utcai harcokba fordul Párizsban.

Miközben a vezetők nélküli, spontán szerveződő mozgalomban résztvevők egy része Emmanuel Macron lemondását is követeli, a kormány szerint nem annyira egy politikai ellenzéki, hanem a köztársasági berendezkedés megdöntését célzó radikális mozgalom van kibontakozóban. Elemzők szerint pedig a tiltakozás a teljes politikai elit és a képviseleti politika ellen irányul.