A fekete-tengeri területvédelem erősítéséről hozott törvényt az ukrán parlament

 

Megszavazta az ukrán parlament csütörtökön azt a törvényjavaslatot, amely az eddigi kétszeresére terjeszti ki az Ukrajna által ellenőrzött területet a Fekete-tengeren, továbbá kimondja, hogy invázió vagy támadás esetén figyelmeztetés nélkül használhatják fegyvereiket a határőrség hajói – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte ki, hogy a második olvasatban, azaz a véglegesen jóváhagyott előterjesztésben az eddigi 12-ről 24 tengeri mérföldig jelölték ki azokat a területi vizeket a Fekete-tengeren, amelyeken Ukrajna ellenőrzést folytat a csempészet, a migráció és egyéb jogsértések megakadályozása végett.

A törvény indoklása szerint az elfogadott törvény hatékonyabbá teszi Ukrajna 12 mérföld szélességű felségvizeinek védelmét. A dokumentum szerint a nemzetközi jog lehetőséget ad arra, hogy az ellenőrzést a szomszédos vizekre is kiterjessze egy állam vám- és pénzügyi, migrációs, valamint közegészségügyi szabálysértések megakadályozása érdekékben.

A képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy Oroszország, amióta önkényesen elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, törvénytelen gazdasági tevékenységet folytat ott, megnövekedett a csempészet mértéke, Ukrajna pedig elvesztette lehetőségét a hajózás fölötti hatékony ellenőrzés fölött – írta az Ukrajinszka Pravda.

A törvény lehetőséget teremt Ukrajnának a 24 mérföldes zónában arra, hogy megállítson, átvizsgáljon és lefoglaljon tengeri járműveket, kivéve hadi- illetve állami vagy más nem kereskedelmi célú hajókat – emelte ki a hírportál.

Az EU együttműködésre szólítja fel Oroszországot

Az Európai Unió aggodalmát fejezi ki az Oroszország és Ukrajna között kialakult konfliktus miatt és arra szólítja fel Moszkvát, hogy működjön együtt a feszültség enyhítése érdekében – idézte brüsszeli keltezésű tájékoztatásában Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője szavait az EU külügyi szolgálata (EEAS).

A tájékoztatás szerint Mogherini az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának csütörtöki milánói ülésén megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.
A találkozó alkalmával a főképviselő az orosz-ukrán konfliktus mellett a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodás (INF) rendelkezései betartásának fontosságát hangsúlyozta. Aláhúzta, a szerződés teljes körű betartása kulcsfontosságú nem csak Európa, hanem az egész világ biztonsága és békéje szempontjából.

A szíriai konfliktussal kapcsolatban Mogherini a lendület fenntartásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Európa Tanács által megalkotott, az erőszak megelőzését, az áldozatok védelmét és az elkövetők büntetlenségének megszüntetését célzó úgynevezett isztambuli egyezmény rendelkezéseinek betartása érdekében.

Mint közölték, a főképviselő megbeszélést folytatott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, amelyen áttekintették Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosban kialakult helyzetet különös figyelemmel a lefoglalt három ukrán hadihajó és a fogvatartott 24 fős legénység sorsára.

Mogherini kijelentette, az EU növelni kívánja a dél-keleti ukrán területeknek nyújtott támogatását, amelyeket gazdaságilag érinti a hajózás orosz akadályozása a Kercsi-szorosban. Megerősítette, hogy az Európai Unió továbbra is elítéli a Krím és a Szevasztopol illegális orosz annektálását, és továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajna területi egységét és önállóságát.