A The New York Times szerkesztőbizottsága „éber” Magyarországot illetően

 

Kovács Zoltán , a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a The New York Times szerkesztőbizottsága „álmatlanul hánykolódik a magyarországi médiaegyensúly miatt”.

„Oly éber” Magyarországot illetően a The New York Times szerkesztőbizottsága, amelyet nagyon izgat és aggaszt Orbán Viktor magyar miniszterelnök jobboldali, nativista, nacionalista politikája – írta ironikus hangvételben szerdán az abouthungary.hu oldalon Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, reagálva az amerikai újság egy, a közelmúltban megjelent, Magyarországgal és Orbán Viktor miniszterelnökkel foglalkozó cikkére.

Az államtitkár szerint a Manhattan-i klikkhez a héten csatlakozott a The Guardian című baloldali brit újság egyik cikkírója, aki – mint megjegyzi – véletlenül a Central European University (CEU) egy volt professzora, és gyászolja a szomorú napot, amikor a CEU-t kiszorították Magyarországról.

Csakhogy ez nem így történt – írja az államtitkár, mivel az intézmény teljes mértékben akkreditált Közép-európai Egyetemként még mindig szabadon működik Magyarországon. “A CEU viszont, saját bevallása szerint, még mindig nem folytat semmilyen felsőfokú képzést az Egyesült Államokban – tette hozzá.

Kovács Zoltán szerint a The New York Times szerkesztőbizottsága „álmatlanul hánykolódik a magyarországi médiaegyensúly miatt”. Egy olyan lap szerkesztőbizottságáról van szó,”amelyet tetten értek azon, hogy jelentős hirdetési kedvezményeket ad baloldali csoportoknak, például a MoveOn.org nevű lobbicsoportnak, miközben teljes árat számít fel a konzervatív csoportoknak – fogalmaz.

Az államtitkár szerint a The New York Times szerkesztőbizottsága azt állítja, hogy “agyarországon jelenleg több száz kormánypárti hírforrás van, szemben azzal a harminceggyel, amennyi 2015-ben volt. Nem mondanak semmit viszont arról a meggyőző nézettségi aránnyal rendelkező magyar médiáról – beleértve a legnagyobb televíziós hírcsatornát és a legnagyobb online hírportált – , amely következetesen és fennhangon kritikus az Orbán-kormánnyal szemben – írja Kovács Zoltán. „Van-e egyáltalán olyan tagja a szerkesztőbizottságnak, aki beszél magyarul?” – tette fel a kérdést írásában az államtitkár.