Seehofer sikeresnek állítja be a német migránspolitikát

 

Németországból továbbra sem toloncolnak ki elutasított vagy elítélt menedékkérőket Szíriába.

A miniszter a Münchner Merkur című lap hírportálján közölt interjúban elmondta, a kitoloncolási moratóriumot a polgárháború sújtotta közel-keleti arab államról készített új külügyminisztériumi országjelentés alapján hosszabbították meg, egyelőre hat hónappal, 2019 közepéig. Kiemelte: ha a külügyminisztérium jelentése ellenére önkényesen” mégis kitoloncolnának bárkit Szíriába, a legelső bíróság azonnal korrigálná a döntést, hiszen jogállamban élünk.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) januárban távozó elnöke azzal kapcsolatban, hogy a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökválasztási kampányában kiemelt téma a migráció, hangsúlyozta: ez azt jelzi, hogy az embereket érdekli a téma.

A CDU egyik elnökjelöltje, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár által szorgalmazott határőrizeti módszer, az intelligens határigazgatás elképzeléséről elmondta, hogy a kifejezés tőle származik, és azt jelenti, hogy az országhatártól számított 30 kilométeres zónában végzett úgynevezett mélységi határellenőrzést ki kell egészíteni a határátkelők időszakos ellenőrzésével. Németországnak ezt kell tennie, amíg nem valósul meg a legjobb megoldás, az EU külső határának hatékony ellenőrzése – mondta Horst Seehofer.

Kiemelte, hogy a menekültüggyel kapcsolatos eddigi intézkedések nagyon is sikeresek, ezt jelzi, hogy a humanitárius okokból befogadott emberek száma az idén”messze nem éri el a 200 ezres felső határt, és a CDU/CSU pártszövetségnek a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kötött koalíciós szerződésében kijelölt 180 ezer és 220 ezer fő közötti sávot sem.

Aláhúzta, hogy a 2015-ös menekülthullám óta következetesen kitart elvei mellett; a humanitás, a korlátozás és az irányítás hármasságára épülő migrációpolitikai irányvonalam egy millimétert sem változott – mondta.
Horst Seehofer az általa pártelnöki búcsúinterjúnak nevezett interjúban a többi között azt is világossá tette, hogy belügyminiszteri tisztségét megtartja, miután a CSU január 19-én tartandó rendkívüli kongresszusán megválasztják a párt új elnökét, és ezzel kivonul a bajor tartományi szintű politikából.

A politikus 0 aki 2008-tól az idén tavaszig Bajorország miniszterelnöke volt, és ugyancsak 2008 óta vezeti a CSU-t – elmondta: boldog lenne, ha olyan egykori miniszterelnökként és pártelnökként gondolnának rá, aki egy virágzó tartományt és egy bivalyerős pártot ad át utódjának.