Kilátástalan a boszniai migránsok és a lakosok helyzete is

 

Egyre több bevándorló érkezik Bosznia-Hercegovinába. Sokan attól tartanak, hogy hamarosan újabb migrációs hullám érheti el a térséget. A segélyszervezetek szerint a kialakult helyzet akár évekig is elhúzódhat, ezért már újabb befogadóközpontok kialakításán dolgoznak. A helyiek azonban ennek nem örülnek, azt mondják, a migránsok elfoglalták városaikat, nem érzik magukat biztonságban.

A bihácsi befogadóközpontokban jelenleg körülbelül kétezer migráns várakozik. A környéken pedig még több százan lehetnek, csakúgy, mint a közeli Velika Kladusa településén.

A szakemberek ugyanis attól tartanak, hamarosan újabb migrációs hullám éri el a térséget, így szükség lesz a kapacitások bővítésére.

A helyiek azt mondják, a migránsok itt is napról napra többen vannak, és az incidensek száma sem csökken. „Folytonosak a verekedések, főleg a nemzeti hovatartozás miatt. Egy férfi ötven migránst engedett be a házába, ellátást is kaptak, mégis rendszeresek voltak a problémák, vélhetően a pénz miatt vitáztak” – nyilatkozta egy ott élő férfi.

Míg a legtöbben befogadóközpontokban várakoznak, olyanok is vannak, akik szállodákban vagy magánszállásokon várják a továbbindulás lehetőségét.


Illegális bevándorlás – Bosznia-Hercegovina

Van pénzük, csak kérdés honnan

A Velika Kladusában élők azt mondják, úgy látják: a bevándorlók egy részének van pénze, hiszen rendszeresen vásárolnak, új ruháik és telefonjaik is vannak. Ezt bizonyítja az is, hogy a pénzintézetek előtt folyamatosan sorok kígyóznak.

A migránsok szerint családtagjaik és barátaik küldik nekik a pénzt, ugyanakkor voltak, akik ismét megerősítették az M1-nek, hogy Görögországban az ENSZ és az Európai Unió támogatta őket név nélküli bankkártyákkal.

Bár ezeket a kártyákat elméletileg csak Görögországban lehet használni, az M1 stábja a Velika Kladusa környéki sátortáborban is talált név nélküli bankkártyát.

A magyar kormány szerint a névtelen bankkártyákkal visszaélhetnek

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan ki és mennyi pénzt utal ezekre a kártyákra. Ezért a magyar kormány is hivatalos kérdésekkel fordult az ENSZ-hez és az unióhoz. A kormány szerint ugyanis a névtelen bankkártyák számos visszaélésnek adhatnak teret: például a terror elleni küzdelem, az embercsempészet és a pénzmosás szempontjából is komoly veszélyt jelentenek.

A migránsok többségének ugyanis semmilyen okmánya nincs, így nem lehet tudni, hogy kinek a kezébe kerülnek ezek a pénzek.

Néhány héttel ezelőtt először a balkáni sajtó írt arról, hogy névtelen bankkártyákat találtak az illegális bevándorlóknál. A kártyákon számok, az ENSZ és az EU logói láthatók, és a MasterCard felirat szerepel.

Az ENSZ közlése szerint a Görögországban regisztrált bevándorlók 2017 óta kapnak ilyen bankkártyákat. A feltételek egyszerűen teljesíthetők, az egyik kitétel például az, hogy a menedékkérőnek ne legyen munkaviszonya. A bankkártyákat ugyanakkor a szabályok szerint csak Görögországban lehetne használni.