Fej fej mellett a CDU legerősebb jelöltjei

 

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-főtitkár és Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti frakciójának volt vezetője fej fej mellett halad a CDU elnöki tisztségéért folytatott küzdelemben.

Pócza István az M1-en hétfőn hozzátette: az esélyek változhatnak, ha a harmadik legerősebb jelölt, Jens Spahn egészségügyi miniszter visszalép valamelyik jelölt javára, mielőtt a kormánypárt megtartaná kongresszusát.

Elmondta: Annegret Kramp-Karrenbauert a helyi sajtóban Angela Merkel német kancellár embereként könyvelték el, míg Merzet és Spahnt több szálon is Wolfgang Schäubléval, a Bundestag elnökével hozták kapcsolatba. Az elemző szerint nem lenne meglepő, ha Jens Spahn visszalépése után Friedrich Merzet támogatná, mindezt annak érdekében, hogy Schäuble irányvonala érvényesüljön.

Angela Merkel október végén jelentette be, hogy nem pályázza meg ismét a CDU elnöki tisztségét, 18 év után befejezi pártvezetői munkáját, és legkésőbb a ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből.