Egymilliárd euróval támogatna Brüsszel egyes civil szervezeteket

 

Egy milliárd euróval támogatná a demokráciát és a jogállamot védő civil szervezeteket Brüsszel a következő költségvetési ciklusban – erről készült előterjesztés az Európai Parlamentben. A pénzt – a javaslat szerint – azoktól a tagállamoktól vennék el, amelyek megsértik az uniós alapjogokat, a magyar kormány bírálói szerint ilyen például Magyarország is.

„Folytatjuk a munkát annak érdekében, hogy minél több jogvédő civil szervezetet érjünk el. Növelnünk kell a nekik szánt forrásokat és könnyítenünk kell a pályázati feltételeket” – ezt mondta november közepén a svéd zöldpárti Bodil Valero az Európai Parlament (EP) állampolgári-, jogi-, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén. A testület az úgynevezett Jogok és Értékek programról vitázott. Eszerint az Európában működő jogvédő szervezeteket jelentős uniós támogatásokhoz kellene juttatni.

A javaslatot korábban a Liberties nevű migránsokat is támogató civil szervezet vetette fel, majd az ENSZ és az EU Alapjogi Ügynöksége is üdvözölte. Április végén az EP képviselői is túlnyomó többséggel szavaztak meg egy olyan határozatot, amely a támogatási alap létrehozására kéri az Európai Bizottságot.

Eszerint az uniónak a következő, hétéves költségvetési ciklusban 1 milliárd eurós keretet kellene elkülönítenie a jogvédő civileknek.

A támogatást az úgynevezett alapjogi eljárás alá vont tagállamok forrásaiból kell elvenni – erről beszélt most a jelentés svéd zöldpárti képviselője a Népszavának. Bodil Valero szerint úgy kell kibővíteni tervezetet, hogy az unió azoktól az országoktól vonhasson el pénzt, amelyek ellen például megindul a hetes cikkely szerinti eljárás. A képviselő azt is hozzáfűzte, hogy az NGO-k közül az Európai Bizottság választaná ki a nyerteseket

A jogállamiságához kötött uniós költségvetés hétfőn is felmerült az EP LIBE bizottságában. Éppen egy héttel azután, hogy Soros György Brüsszelben tárgyalt.

A migrációt támogató, magukat jogvédőnek tartó NGO-k is visszatérő vendégnek számítanak a testületben. A magyar kormányt rendszeresen bíráló Helsinki Bizottság társelnöke például éppen akkor szólalt fel a testületben, amikor hazánk ellen a hetes cikkelyt kilátásba helyező Sargentini-jelentésről vitáztak.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a tervezet nem más, mint újabb politikai támadás azok ellen, akik nemet mondanak a Brüsszel által erőltetett bevándorlási politikára és tervekre.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: egymilliárd euró az több mint háromszáz milliárd forint. Ezt abból a támogatásból vennék el, amely Magyarországnak és a környező országoknak jár. Mint mondta, ez egy egészen elképesztő javaslat, látható, hogy ez a brüsszeli elit gyakorlatilag Soros György zsebében van és úgy muzsikál, ahogy Soros György fütyül.

A civil szervezeteket támogató jelentésről az Európai Parlament LIBE bizottsága december 10-én szavazhat.