Az uniós bővítési biztos a magas koszovói vám eltörlését követeli

 

A szerbiai és a bosznia-hercegovinai termékekre kivetett 100 százalékos vám eltörlését követelte Koszovótól Johannes Hanh uniós bővítési biztos hétfőn Pristinában.

Mint mondta: Brüsszelt nagyon meglepte és csalódottságra adott okot a vámnövelés. Az intézkedést vissza kell vonni, helyette pedig a jószomszédi viszonyra és a kapcsolatok javítására kell törekedni a térségben.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő viszont leszögezte, a vámemelésre vonatkozó döntést csak akkor vonják vissza, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét. Véleménye szerint a koszovói szerb kisebbség nincs veszélyben a vámnövekedés miatt. „Készen állunk arra, hogy szabadkereskedelmi megállapodást írjunk alá Szerbiával” – magyarázta Haradinaj.

Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök kabinetülést tart Pristinában (Fotó: MTI/AP)

Erre viszont a várakozások szerint Szerbia nem lesz hajlandó, ugyanis még mindig saját tartományának tekinti Koszovót, amely 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét. Ilyen megállapodást független országok kötnek egymással, így a megállapodás aláírásával Szerbia voltaképpen szuverén államként ismerné el Koszovót.

A bővítési biztossal folytatott megbeszélés előtt Ramush Haradinaj a sajtónak azt mondta: reméli, hogy a koszovói állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer eltörléséről is szó lesz. Ezzel összefüggésben Johannes Hahn türelemre intette a koszovóiakat, mert – indoklása szerint – minden tagországnak jóvá kell hagynia a vízumliberalizációt, ez pedig sok időt vesz igénybe. Reményének adott hangot, hogy 2020-ra az Európai Unió eltörli a vízumkényszert a koszovóiakkal szemben.

Pristinai látogatása előtt Johannes Hahn Belgrádban Aleksandar Vucic szerb elnökkel tárgyalt. A találkozó fő témája ott is a koszovói vámemelés volt. Az uniós biztos a Twitteren tette közzé, hogy a belgrádi látogatás után arra törekszik majd, hogy a koszovói vezetőket a vám eltörléséről győzze meg, és hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy folytatódjon a Szerbiával megkezdett párbeszéd.

A koszovói kormány november 21-én döntött úgy, hogy száz százalékra növeli a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját. Enver Hoxhaj koszovói miniszterelnök-helyettes ezt azzal indokolta, hogy Szerbia agresszív kampányt folytat Koszovó ellen a nemzetközi színtéren, és aláássa a kapcsolat rendezését célzó folyamatot, Bosznia pedig támogatja ebben.

A szerb elnök ezt követően kijelentette: Belgrád mindaddig nem folytatja a kapcsolat normalizálására vonatkozó, 2013-ban megkezdett párbeszédet, amíg Pristina vissza nem vonja az intézkedést. Hozzátette: Koszovó így akar nyomást gyakorolni Szerbiára azért, hogy ismerje el függetlenségét, a nemzetközi közösségre pedig azért, hogy törölje el a koszovóiakkal szembeni vízumkényszert.