Erdogan négyoldalú csúcstalálkozót kezdeményez a szíriai Idlíbről

 

Négyoldalú - német, francia, orosz és török - csúcstalálkozót kezdeményezett szombaton a szíriai felkelők ellenőrzése alatt álló Idlíb tartományban kialakult helyzetről Recep Tayyip Erdogan török államfő.

A politikus a G20 országcsoport argentínai csúcsértekezlete keretén kívül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott megbeszélése után azt mondta, hogy megvitatták a szíriai helyzetet és jó lenne egy újabb csúcstalálkozót tartani az ottani helyzetről.  Idén októberben a törökországi Isztambulban ült tárgyalóasztalhoz Erdogan, Putyin, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök.

Szeptemberben Oroszország és Törökország megállapodott arról, hogy demilitarizált övezetet hoznak létre Idlíb tartományban, hogy elválasszák a szíriai kormányerőket az ott lévő felkelőktől, illetve, hogy elejét vegyék a szíriai kormányerők nagyobb támadásának. A felkelők ugyanakkor az október 15-re kitűzött határidő után is korábbi állásaikban maradtak és a harcok tovább folytatódtak.

Két héten belül a mostani már a második megbeszélés volt Putyin és Erdogan között. Az orosz vezető legutóbb, november 19-én azért járt Isztambulban, hogy felavassa a Török Áramlat földgázvezeték utolsó fekete-tengeri szakaszát.