Elhunyt idősebb George Bush

 

Kilencvennégy éves korában elhunyt George H. W. Bush – közölte az amerikai sajtó a család szóvivőjére hivatkozva. Hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt indult meg az első iraki háború – Kuvait felszabadítására – 1991 elején. Ő volt az első amerikai elnök, aki Budapestre látogatott.

George Bush a Massachusetts állambeli Miltonban született 1924 június 12-én. A második világháborúban a legfiatalabb haditengerészeti pilótaként vett részt, amiért a Distinguished Flying Cross katonai kitüntetésben részesült. 1946-ban házasságot kötött Barbara Pierce-szel. Házasságukból hat gyermek született.

A család a háború után Texasba költözött és a felfutó texasi olajkitermelésből szereztek vagyont. Politikai pályafutása nem kezdődött a legjobban, 1964-ben elbukott a texasi szenátorválasztáson. Utána egy rövid ideig kongresszusi képviselő volt (1966–1968), majd 1970-ben újra sikertelenül próbált bejutni a szenátusba.

Az 1980-as republikánus jelöltállító gyűlésen ugyan alulmaradt Ronald Reagannel szemben, ám Reagan felkérte őt alelnök-jelöltjének és egészen 1988-ig töltötte be a posztot. Az 1988-as választáson a republikánusok első számú jelöltjeként 426 elektori szavazattal elsöprő többséget szerzett. A hidegháború vége és a kommunizmus bukása után elsőként fogalmazta meg az Új Világrend koncepcióját, amely azóta is meghatározza az Egyesült Államok külpolitikáját. Az 1992-es elnökválasztáson nem sikerült újraválasztatnia magát.

A Parkinson-kórban szenvedő George Busht április közepén – egy nappal felesége, Barbara Bush temetése után – szállították be egy houstoni kórház intenzív osztályára a véráramába került fertőzés miatt. Feleségével 2018 januárjában ünnepelték 73-ik házassági évfordulójukat.

Legidősebb fia, George W. Bush az Egyesült Államok 43. elnöke, másik fia, Jeb Bush pedig két ciklusban Florida kormányzója volt, és a 2016-os elnökválasztáson harcba szállt a republikánusok elnökjelöltségéért is.

2012. március 29-én készült kép George Bush egykori amerikai elnökről a Texas állambeli Houstonban. A 93 éves, Parkinson-kórban szenvedő politikust 2018. május 27-i sajtóértesülések szerint kórházba szállították, mert alacsony volt a vérnyomása, és kimerültnek érezte magát. George Bush 2012-ben (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

George Bush 2012-ben (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

Úriember volt

Az amerikai sajtóban megjelent első méltatások úriemberi modorát említik és kiemelik, hogy mindig ragaszkodott a hagyományos amerikai értékrendhez. Emlékeztetnek rá, hogy egészen tavalyig aktív életet élt – a 90. születésnapját ejtőernyős ugrással ünnepelte meg -, tavaly óta azonban a Parkinson-kór kerekesszékbe kényszerítette. Felesége, Barbara, akivel 74 esztendeig élt házasságban, idén áprilisban hunyt el.

A The Washington Post című lap szerint halála egy korszak végét jelenti. A volt elnököt nagylelkűség és udvariasság jellemezte, ugyanakkor versenyszellem és nagyon nagy ambíció is lakott benne. „Képes volt kemény kampányokat vezetni és háborúba vinni a nemzetet, de fő eredményeit a tárgyalóasztalnál érte el” – írta a washingtoni lap.

A The New York Times „képzett bürokratának” és „diplomáciai játékosnak” nevezte idősebb Busht, aki „a Szovjetunió összeomlása és Kelet-Európa felszabadulása alatti árnyalt kormányzásával segített véget vetni a négy évtizedes hidegháborúnak és a nukleáris fenyegetettségnek”.

A CNN hírtelevízió a többi között megemlítette, hogy 1836 óta az első olyan elnök volt, aki alelnökként szállt küzdelembe a Fehér Házért és megválasztották, és a második olyan ember az Egyesült Államok történetében, akinek a fia – George W. Bush – is elnök lett.

Méltatta Bush érdemeit Trump

A halálhír bejelentése után nem sokkal kifejezte részvétét fejezte ki Donald Trump elnök és a first lady, Melania Trump, akik Buenos Airesben tartózkodnak a G20-as országcsoport csúcstalálkozója miatt. Közleményében az elnöki pár méltatta az elhunyt volt elnök „okos ítéleteit, józanságát és rendíthetetlen nyugalmú vezetői képességét”, hangsúlyozva, hogy az idősebb Bush „honfitársainak nemzedékeit ihlette közszolgálatra”.

Donald és Melania Trump tisztelettel adózott a volt elnök előtt amiatt is, hogy az amerikai nemzetet és a világot elvezette – amint írták – „a hidegháború békés és győzedelmes lezárásához”.

Greg Abbott, Texas kormányzója rövid közleményében „az egyik legnagyszerűbb elnökünknek” nevezte az elhunytat, és azt írta: „George H.W. Bush amerikai hős és bálvány volt. Mindenkinek barátja lett, akivel találkozott. A klasszist és a méltóságot testesítette meg”.

Barack Obama volt elnök és felesége szintén közleményben méltatta a volt elnököt. George H.W. Bush élete “annak tanúságtétele, hogy a köz szolgálata nemes és örömteli elhivatottság” – olvasható közleményükben. Az idősebb Bush jövőképet adott az új bevándorlóknak és a fogyatékkal élőknek – írták.

James Baker, az elhunyt elnök volt külügyminisztere és bizalmas barátja azt hangsúlyozta, hogy „öröksége mindörökre beíratott Amerika és a világ történelmébe”. Baker méltatta Bush “önfeláldozó patriotizmusát”, valamint erejét, becsületességét, együttérzését és alázatát.