Montenegró bekérette a szerb nagykövetet

 

A montenegrói külügyminisztérium bekérette Szerbia podgoricai nagykövetét hétfőn, mert a 2016. októberi puccskísérlet egyik vádlottja a szerb nagykövetségen kért védelmet.

Branka Milicet pénteken hallgatta meg a bíróság, állítása szerint azonban nem tartották tiszteletben a jogait, ezért elhagyta a termet. A bíróság elrendelte az őrizetbe vételét, a nő azonban Szerbia podgoricai nagykövetségére menekült.

Zoran Bingulac nagykövet hétfőn megerősítette, hogy a vádlott Szerbia diplomáciai képviseletén tartózkodik. Podgorica azt kérte, Belgrád foglaljon hivatalosan is állást Branka Milic befogadását illetően, a nagykövet pedig azt ígérte, Szerbia a következő néhány napban közli álláspontját.

Branka Milic és 13 társa a vád szerint 2016. október 16-án, a parlamenti választások napján puccskísérletet hajtott végre. Azt tervezték, hogy fegyveres támadást hajtanak végre a montenegrói intézmények ellen, betörnek a podgoricai parlamentbe, és ott meggyilkolják Milo Djukanovic akkori miniszterelnököt, oroszbarát pártokat juttatva hatalomra.

A vádlottak között van két orosz állampolgár, két montenegrói ellenzéki képviselő, a szerbiai csendőrség egykori vezetője és további kilenc szerb. Mind a tizennégyüket terrorcselekmények kísérletével és Montenegró alkotmányos rendjének megsértésével, összeesküvéssel vádolják.