Sok kérdésben hasonló a magyar és a dán álláspont

 

Mindig a kölcsönös tiszteletnek kell meghatároznia a magyar–dán kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Koppenhágában.

A tárcavezető dán kollégájával, Anders Samuelsen külügyminiszterrel találkozott, majd közös sajtótájékoztatójukon elmondta: Magyarországnak fontos a Dániával ápolt kapcsolat, hiszen sok kérdésben foglal el hasonló álláspontot a két ország. Ilyen kérdés az EU jövője és a Brexitet övező kihívások, amelyeket illetően egyetértenek abban, hogy Nagy-Britannia kilépése után is a lehető legszorosabb kapcsolatot kell fenntartani az országgal gazdasági, kereskedelmi és biztonsági szempontból – magyarázta.

Anders Samuelsen dán külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Koppenhágában (Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)

Szijjártó Péter kitért rá: szó volt arról is, hogy Magyarország úgy döntött, nem írja alá a globális migrációs csomagot, mert az tovább ösztönözné a migrációt, ami ellentétes Európa érdekeivel.

A külügyminiszter beszélt a magyar–dán gazdasági együttműködésről is, mint mondta, 150 dán cég Magyarországon mintegy 15 ezer embernek ad munkát, és közülük többel stratégiai megállapodást is kötöttek. Ezek a cégek is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország sikerrel lépjen át az új gazdaságtörténeti korszakba, ahol a kutatásra-fejlesztésre és az új technológiákra nagyobb hangsúly kerül – mutatott rá.

Kérdésre válaszolva elmondta: a nemzeti konzultáció fontos része a magyar kormány politikájának, és amikor nagy kérdésekről van szó, mindig megkérdezik az embereket, amit csak kevés európai ország tesz meg. Eddig teljes mértékben végrehajtották az emberek akaratát, és most is megteszik majd a szükséges intézkedéseket a válaszok alapján – közölte. Anders Samuelsen a megvitatott kérdések között említette a kereskedelmi kapcsolatokat, a Brexitet, a jogállamiság és a civil szervezetek helyzetét.