Fegyveres támadás érte Kína karacsi konzulátusát

 

Három fegyveres támadta meg pénteken Kína konzulátusát a pakisztáni Karacsiban. A támadók tűzpárbajba keveredtek az őrökkel és a rendőrséggel, megpróbáltak behatolni az épületbe, de lelőtték őket.

Amír Sejk, az ország legnagyobb, több mint 15 millió lakosú városának rendőrfőkapitánya elmondta, a helyzetet ellenőrzésük alá vonták, minden támadó meghalt, a diplomáciai személyzet sértetlen.

Az összecsapásban rendőrök is meghaltak

A támadók gépkocsin érkeztek a konzulátus épületéhez, majd tüzet nyitottak az őrökre, és kézigránátokat dobtak feléjük. A konzulátusról riasztották a rendőrséget, amely körbevette a területet, és felvette a harcot a támadókkal. Ezekben az összecsapásokban halt meg két rendőr és egy biztonsági őr. A lelőtt támadók testén a rendőrök robbanóöveket találtak, és gépkocsijukban is pokolkép volt.

A biztonsági erők tagjai Kína karacsi konzulátusának területén, amelyet fegyveresek rohamoztak meg (Fotó: MTI/AP/Sakil Adil)

A Beludzsisztáni Felszabadítási Szervezet szakadár szervezet szóvivője telefonon jelentkezett, hogy embereik támadták meg a kínai konzulátust – jelentette az AFP hírügynökség. A délkeleti Beludzsisztán az ország legnagyobb területű és legszegényebb tartománya, ahol a központi hatóságok hatalma korlátozott, gyakoriak a fegyveres szakadárok és az iszlamista szélsőségesek akciói.

Kína nagyon sok pénzt fektetett már a pakisztáni infrastruktúrába, iparba, mások között a beludzsisztáni bányákba, gázlelőhelyekbe, a Gvadár tengerparti városban lévő kikötőkbe.