A magyar álláspontot ismertette a kormányszóvivő Romában

 

A jelenlegi európai politikai légkörben nagyon fontos kapcsolatot tartani azokkal a politikai szereplőkkel, akik nyitottak, fogékonyak a magyar és a közép-európai álláspontra, ha Európa-politikáról, az Európai Unió jövőjéről, illegális migrációról van szó – mondta a kormányszóvivő kedden Rómában a közmédiának.

 

Kovács Zoltán tárgyalásairól beszámolva elmondta: elsősorban az olasz sajtó képviselőivel találkoztak, de egyeztetnek még a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkárral, Giancarlo Giorgettivel is.

Közölte: ahogy lényegében elkezdődött az európai parlamenti választási kampány, szükségét érzik, hogy elmondhassák a magyar kormány terveit. Mint mondta, beszéltek az illegális migrációról és a családpolitikáról, utóbbi témában a nemzeti konzultáció újabb fordulójáról; szerinte ezeken a területeken a magyar eredmények „európai szinten is példaértékűek” lehetnek.

Úgy folytatta: Giancarlo Giorgettivel is a nagy európai kérdésekről fognak beszélni és vázolják a magyar elképzeléseket. Hozzátette: látják, hogy vannak gazdasági problémák Olaszországban és úgy vélik, ha megosztják a magyar modell működésének elemeit, segíthetnek.

Azzal kapcsolatban, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök augusztusban tárgyalt Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a Liga vezetőjével, „központi téma volt” a közös politikai stratégia, Kovács Zoltán azt mondta: a Fidesz-KDNP pártszövetség az Európai Néppárt keretei között vesz részt a kampányban, de nyitottak kormányzati és pártpolitikai szinten is minden olyan együttműködésre, amely a többi között az illegális migráció, az európai intézményrendszer működése, Európa jövője szempontjából az európai emberek érdekeit képviseli.