Az észt parlament tárgyalja az ENSZ migrációs csomagját

 

Kersti Kaljulaid észt elnök hétfőn támogatta a tallinni koalíciós kabinet javaslatát, hogy a parlament tárgyalja az ENSZ vitatott migrációs csomagját, amely miatt kormányválság alakult ki a balti országban.

Kaljulaid erről a három koalíciós párt vezetőségével folytatott egyeztetést követően nyilatkozott.

„Észtországban nincs válság. Az állam működik, fejlődik, és az embereknél is minden rendben van. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy válságban a politikánk.

A döntő kérdés nem az, hogy támogatjuk-e migrációs paktumot, hanem az, hogy a kormány működőképes, vagy sem – közölte Kaljaulaid. Amennyiben a politikai patthelyzetet nem lehet másként orvosolni, úgy a parlamentnek kell foglalkoznia az üggyel.

„Egy átfogó vita és parlamenti döntés segíthet abban, hogy közelebb kerüljünk egy megoldáshoz” – mondta az észt államfő, akit a közszolgálati rádió idézett.

Az észt törvényhozás a nap folyamán napirendjére tűzte a migrációs paktum tárgyalását.

A kérdésben a múlt hét elején robbant ki a vita, az észt koalíciós kabinetben szakadást okozva. Észtországban az Észt Centrumpárt, az Észt Szociáldemokrata Párt és a nemzeti konzervatív Pro Patria-Res-Publica balközép koalíciója kormányoz.

A centrumpárti Jüri Ratas miniszterelnök vezette kormány a Pro Patria-Res-Publica nyomására nem tudott megállapodni az ENSZ migrációs csomagjának támogatásáról. A paktumot támogató szociáldemokraták ezt követően megkérdőjelezték a koalíció folytatását. A kormányfő által összehívott rendkívüli kabinetülés eredménytelenül végződött.

Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. Deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.