Közelharc az amerikai–mexikói határon

 

A gyerekeket, a nőket, sőt az is elképzelhető, hogy a várandós anyákat küldik majd előre, és így próbálnak meg áttörni az amerikai határon a latin-amerikai bevándorlók – ettől tart a mexikói belügyminiszter. Vannak, akik már napok óta a határkerítésnél vannak, de még várják a nagyobb csoportokat. Azt mondják: sem a katonák sem a fal nem állítja meg őket.

Dulakodás és lökdösődés alakult ki a migránsok és a tijuanai lakosok között az amerikai–mexikói határ közelében. A migránskaraván tagjai inzultálták a mexikóiakat, akik feldühödve nekimentek a bevándorlók tömegének. A helyiek azt skandálták, hogy ez az ő otthonuk, és az illegálisan érkezők menjenek haza. Kövekkel dobálták meg a migránsokat, és élőláncot alkotva védték meg lakónegyedeiket. Az illegális bevándorlók ugyanis szinte mindent megszálltak a békés kisvárosban.

A tijuanai lakosok szeretnék megtudni a mexikói hatóságoktól, mit terveznek ezzel a rengeteg emberrel. Mint mondták, bár Amerika megvédi határait, de őket senki nem védi meg a hondurasiaktól. Szeretnék, ha visszatérne a nyugalom a városukba.

Több ezren érkezhetnek

Folyamatosan szállítják a migránsok százait az autóbuszok, lassacskán megtelik a határ menti mexikói város. Számítások szerint akár két napon belül egy 4-5 ezer fős tömeg érkezhet a határhoz.

A migránsok egyre többször inzultálják az amerikai hatóságokat is. Fiatalok százai másznak fel a két ország közötti kerítésre, egyesek pedig attól sem riadnak vissza, hogy végigsétáljanak a tetején. Nem tartja őket vissza semmi céljuktól, hogy bármi áron, de bejussanak az Egyesült Államokba.

Véres összecsapástól tartanak

A mexikói hatóságokat egyre inkább aggasztja a kialakult feszültség az amerikai–mexikói határon. Véres összecsapásoktól tartanak.

„Arról értesültünk, hogy bizonyos szervezetek azt tervezik, hogy nőket, terhes anyákat és gyerekeket állítanak a menet elejére, és úgy próbál majd a tömeg a határ felé menetelni. Hatalmas veszély fenyeget, mert ha az amerikaiak nem nyitják meg a határt, a tömeg eltaposhatja őket” – mondta Alfonso Navarrete mexikói belügyminiszter.

A migránskaraván szervezettségére már korábban is felfigyeltek. Az amerikai sajtó egy része Soros-expressznek nevezte el a menetet, miután kiderült: a karavánok útját segítő csoportok a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány anyagi támogatását is élvezik.

Dupla határzárat építenek

Fokozódik a készültség a határ amerikai oldalán. Pengésdrótot helyeznek a határfalra, néhány méterrel hátrébb pedig újabb drótakadályokat telepítenek. Ezáltal dupla határzárat építenek ki a leginkább veszélyeztetett szakaszokon.

„Ha a kettős határvédelem sem elég, akkor még a tömeg mozgásának megfelelően barikádokat építünk a határzár mögé. Remélem azonban, hogy nem kell összetűzésbe kerülnünk a migránsokkal. A feladatunk az, hogy mindenáron biztosítsuk a határt” – nyilatkozta az amerikai hadsereg parancsnoka.


Migránskaraván – Mexikó

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon nem küld több katonát az amerikai–mexikói határhoz – jelentette ki újságíróknak csütörtökön Patrick Shanahan miniszterhelyettes. „Immár 5800, aktív szolgálatban lévő katona tartózkodik az amerikai–mexikói határon és ez a plafon, legalábbis pillanatnyilag” – fogalmazott a Pentagon második számú vezetője. Shanahan mindazonáltal hozzátette: a katonák küldetése hivatalosan december 15-ig tart, és addig még szó lehet létszámnövelésről”.

Elemzők szerint napokon belül robbanhat a helyzet, ha migránsok megrohamozzák a határt. Donald Trump elnök korábban azt mondta, hogy ez invázió Amerika ellen, és csaknem hatezer katonát küldött a mexikói határra.