Megszakadtak a lett kormányalakítási tárgyalások

 

Janis Bordans, a lett Új Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltje felhagyott szerdán a kormányalakítási tárgyalásokkal, miután három lehetséges koalíciós partner is otthagyta a tárgyalóasztalt – Raimonds Vejonis lett államfő a múlt héten bízta meg Bordanst kormányalakítással, s november 21-ig adott neki időt arra, hogy felállítsa koalíciós kabinetjét, különben mást bíz meg a kormányalakítással.

„Elmondtam az elnöknek, hogy a jelenlegi helyzetben nem tudom megalakítani azt a kormányt, amelyet szerettem volna” – közölte Bordans a Reuters hírügynökséggel az államfővel tartott megbeszélését követően. Bordans a nemrég alakult populista Kié az ország? (KPV LV) párttal, a FOR/Fejlődés liberális pártszövetséggel, a konzervatív Nemzeti Szövetséggel, és az Új Egység liberális-konzervatív pártszövetséggel folytatott egyeztetéseket a kormányalakításról. A KPV LV-n kívül az említett pártok a kölcsönös bizalom hiányára hivatkozva otthagyták a megbeszéléseket.

Janis Bordans, a lett Új Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltje (Fotó: EPA/VALDA KALNINA)

Janis Bordans, a lett Új Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltje (Fotó: EPA/VALDA KALNINA)

Bordans korábban olyan kormány létrehozását ígérte, amely fellép a korrupcióval szemben és helyreállítja a jogállamiságot a kétmilliós balti országban, amelyet sorozatos korrupciós és pénzmosási botrányok rengettek meg. Ilmars Rimsevics, a központi bank kormányzója a perére vár kenőpénzek elfogadása miatt, és az egyik legnagyobb bankot, az ABLV-t felszámolták, miután az amerikai hatóságok a volt Szovjetunió utódállamainak polgárai javára történő nagyszabású pénzmosással vádolták meg.

Bordans pártja korrupcióellenes kampányával a szavazatok 13,6 százalékát kapta az október 6-i választásokon, amelyek egy széttöredezett parlamentet eredményeztek a törvényhozásba bekerült összesen hét párttal. A Kié az ország? és az Új Konzervatív Párt 16-16 képviselői helyet, a FOR/Fejlődés pedig 13 mandátumot szerzett a 100 fős törvényhozásban. A voksolás győztese az oroszbarát, szociáldemokrata Harmónia Központ lett, amely 23 képviselőt delegálhat a szejmbe. A tömörülés, amely nagyon népszerű az ország orosz ajkú közösségében, sorozatban immár negyedszer végzett az élen. A parlamenti pártok azonban kivétel nélkül leszögezték: nem hajlandóak az együttműködésre a Harmónia Központtal.