A belgák sem írják alá az ENSZ migrációs csomagját?

 

A belga szövetségi kormány menekültügyi és migrációs államtitkársága nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagjának aláírását: „nem fogjuk aláírni ezt a szöveget” – idézte a Le Soir című belga napilap az államtitkárság szóvivőjét.

Jan Jambon belga belügyminiszter hivatalának tájékoztatása szerint a kormány még folytatja az „érzékeny témát érintő” konzultációit , és még nem alakította ki hivatalos és végleges álláspontját a migrációs csomagot illetően. A cikk szerint, amennyiben az Új Flamand Szövetség (N-VA) politikusa, Theo Francken által vezetett menekültügyi és migrációs államtitkárság nem támogatja a dokumentum aláírását, Charles Michel belga kormányfő nem tud eleget tenni az ENSZ szeptemberi közgyűlésén tett vállalásának, amely szerint Belgium az év végén csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához.

Jan Jambon belga belügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Jan Jambon belga belügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Az egyezményt – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról – a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. A jóváhagyás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország és Magyarország, és a távozást mérlegeli például Lengyelország is.

A világszervezet 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, illetve az integráció erősítése.