Trump a Twitteren támadta Macront

 

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint kedden reggel több Twitter-bejegyzésben támadta Emmanuel Macront. Párizs szerint a francia államfőt bíráló Twitter-bejegyzések hazai használatra készültek.

Egy mikroblog-bejegyzésben az amerikai elnök említette Macron alacsony népszerűségét a felmérésekben, a szerinte tisztességtelen francia kereskedelmi gyakorlatot, kitért arra, hogy azért nem látogatta meg a hétvégén az első világháború amerikai hőseinek egyik franciaországi temetőjét, mert a titkosszolgálat az eső miatt eltiltotta tőle, és ismét bírálta a francia politikus javaslatát  az önálló európai haderő felállításáról.

„Emmanuel Macron saját hadsereg felállítását sugalmazza, hogy megvédje Európát az Egyesült Államoktól, Kínától és Oroszországtól” – kezdte egyik bejegyzését Trump Macronnak az önálló európai haderő felállítására tett javaslatára reagálva.

Emlékeztetett az első és a második világháborúra, és úgy fogalmazott: „hogyan került ki ezekből Franciaország? Párizsban már németül kezdtek tanulni, mire az Egyesült Államok megérkezett”. Majd felszólította Párizst, hogy fizessen a NATO-nak.

Trump leszögezte azt is: „egyébiránt nincs még egy ország, amely nacionalistább, mint Franciaország, népe nagyon büszke, és joggal az”.

Párizs reagált Trump Twitter-bejegyzéseire

A francia elnök hivatal szerint Donald Trump amerikai elnöknek francia kollégáját, Emmanuel Macront élesen bíráló Twitter-bejegyzései az amerikaiaknak készültek.  Az Elysée-palota hivatalosan nem kívánta kommentálni az amerikai elnöknek azt az öt mikroblog-bejegyzését, amelyeket alig két nappal párizsi látogatását követően kedden tett közzé.

Egy elnöki tanácsadó ugyanakkor a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az üzenetek „az amerikaiaknak készültek, egyébként nem angolul írták volna őket.”

„Nem kell a tartalmukat kommentálnunk, mert azok (Trump) honfitársainak szólnak” – tette hozzá az elnöki forrás.

„Donald Trump az elsők között érkezett Párizsba és első megbeszélését Macron elnökkel folytatta. Ezeknek a jelzéseknek nagyobb az értéke, mint azoknak a Tweeteknek, amelyekről nem tudni hogyan és miért íródtak” – mondta a forrás, aki szerint „a kapcsolat Emmanuel Macron és Donald Trump között nem mindig könnyű, de folyamatos. A Tweeteken túl az a lényeg, hogy hetente többször beszélnek egymással, és megbeszélik a világ legfontosabb témáit”.