Közel a megállapodás a Brexitről?

 

A londoni miniszterelnöki hivatal szerint már csak „csekély számú” megoldásra váró kérdés áll a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás útjában.

Theresa May miniszterelnök a kedden tartott heti szokásos kabinetülésen tájékoztatta kormányának tagjait a Brüsszellel folyó Brexit-tárgyalások legfrissebb fejleményeiről.

A Downing Street szóvivője az értekezlet utáni beszámolójában érdemi részletekre nem tért ki, de közölte: May elmondta minisztereinek, hogy a múlt heti kabinetülés óta előrelépés történt a tárgyalásokon, de a munka folytatódik, mivel London „a lehetséges legjobb szövegtervezet” elérésére törekszik.

A brit kormány és az Európai Bizottság egyaránt soron kívüli EU-csúcsot szeretne tartani november végén a megállapodás véglegesítésére, de egybehangzó londoni és brüsszeli értékelések szerint ennek csak akkor van reális esélye, ha ezen a héten áttörés születik a tárgyalásokon.

Theresa May előző este, a londoni City polgármestere, a Lord Mayor hagyományos éves bankettjén elmondott beszédében kijelentette: mindkét fél megegyezésre törekszik, de „mérhetetlenül nehéz kérdésekről folynak a tárgyalások.

A brit miniszterelnök leszögezte azt is, hogy London nem köt „bármilyen áron” megállapodást az Európai Unióval, és bármiféle egyezség szülessék is, biztosítania kell, hogy Nagy-Britannia visszaszerezhesse az ellenőrzést törvényei, határai és pénze felett, és lehetősége legyen új kereskedelmi egyezmények megkötésére bárhol a világon.

A Brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése az, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán.

theresa may downing street - brexit -

Soron kívüli kormányülésre hívta minisztereit a brit kormányfő (Fotó:MTI/EPA)

Ez a határ a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz, London ugyanis az EU vámuniójából is ki akar lépni.

Az EU még februárban kidolgozott javaslata szerint ha egyéb megoldási ötlet addig nem merül fel, Észak-Írország és Írország közös vámszabályozási térséggé alakulna a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak lejártával, és így a határellenőrzés visszaállítása nélkül sem sérülne az Európai Unió vámuniójának integritása.

Ezt London azonban kezdettől fogva elutasította, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás az Egyesült Királyság integritását csorbítaná, mivel más vámszabályozási rendszer lenne érvényes Észak-Írországban, mint Nagy-Britanniában.

A brit kormány nyáron előterjesztett alternatív javaslatát viszont, amely szerint az Egyesült Királyság egésze és az Európai Unió alkotna „kombinált vámtérséget”, amíg egyéb megoldás nem születik, az EU nem fogadja el, mivel London ragaszkodik ahhoz, hogy ez csak előre meghatározott végdátumig tarthat, és csak részleges lehet.

Ez a megoldás ráadásul sem a kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti táborának, sem az unióval szorosabb kapcsolatokra törekvő tory frakciócsoportnak nem tetszik, és mindkét oldalról több képviselő is jelezte, hogy nem szavaz meg olyan kilépési megállapodást, amely erre az elképzelésre alapul.

Londoni médiaértesülések szerint megvan a kilépési megállapodás szövegtervezete 

Egybehangzó kedd esti londoni médiaértesülések szerint elkészült a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás szövegtervezete.

A BBC közszolgálati médiatársaság és a Sky News kereskedelmi hírtelevízió egyaránt úgy tudja, hogy egyelőre „technikai szintű” megállapodás-tervezetről van szó, vagyis a Brexit-tárgyalásokat folytató szakértői küldöttségek jutottak egyezségre, de ezt Londonban és az Európai Unióban is politikai szinten jóvá kell hagyni.

A BBC értesülései szerint a brit kormány tagjai még kedd este megkapják tanulmányozásra a tervezet szövegét, és Theresa May miniszterelnök szerdára soron kívüli kabinetülést hívott össze a tervezet megvitatására.

A kedd esti londoni médiaértesülések nem térnek ki arra, hogy az Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszának kérdésében is sikerült-e konkrét egyezségre jutni, vagy ennek megoldását a tárgyalófelek későbbre halasztották.

Megmaradna a britek vízummentessége

Készenléti terveket tett közzé az Egyesült Királyság “rendezetlen” uniós kilépése esetére kedden az Európai Bizottság, ezek értelmében megmaradna a brit állampolgárok vízummentessége, amennyiben teljesül a kölcsönösség előfeltétele.

A brit állampolgárok félévente legfeljebb 90 napot vízummentesen tartózkodhatnának a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországaiban. A tervezet az úgynevezett „kemény Brexit” esetén a szigetország 2019. március 29-i kiválásának másnapján lépne hatályba, ha pedig mégis sikerülne egyezségre jutni, akkor az átmeneti időszakot követően.

A bizottság rámutatott, hogy ennek előfeltétele a teljes kölcsönösség a britek részéről minden EU-tagállam vonatkozásában. A javaslatot még jóvá kell hagynia az uniós társjogalkotó szerveknek: a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek.

Szigorúbb ellenőrzések

Közzétettek emellett egy 30 oldalas dokumentumot, amelyben pontról-pontra részletezték, hogy milyen változások várhatók „kemény Brexit” esetén az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti utazás során. Az EU külső határain be- és kilépéskor is ellenőrzésekre, a szigetországból érkezők termékek esetében vámvizsgálatokra kell készülni. Az addig érvényes brit vezetői engedélyeket és állatútleveket nem fogják automatikusan elismerni mindegyik uniós tagállamban.

A britek nem használhatják majd az elsőbbségi EU-s sorokat a repülőtereken, ráadásul csak korlátozottan vihetnek be dohánytermékeket és alkoholos italokat az unióba, a csomagjaikat pedig a vámtisztek átkutathatják. A brit szolgáltatókra nem lesznek érvényesek többé a roamingdíjak eltörlésére vonatkozó uniós szabályok, ahogyan például a légi utasok jogait garantáló, járattörlés vagy késés esetén kártérítést előíró uniós rendeletek sem fognak vonatkozni a brit légitársaságok Egyesült Királyságból érkező járataira.

Egyes szakértők szerint a brüsszeli testület ezen készenléti tervekkel is fokozni kívánja a nyomást a brit kormányon, hogy sikerüljön kimozdítani a holtpontról a megrekedt tárgyalásokat.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hangsúlyozta, hogy ugyan az EU rendezett kiválást szeretne, és keményen dolgozik is érte, fontos felkészülni minden eshetőségre.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke kedden leszögezte: a brit kilépés “tragédia, történelmi hiba”, ugyanakkor semmiképpen nem akarják megbüntetni az Egyesült Királyságot a döntése miatt, épp ellenkezőleg, a legtöbbet kell kihozni a lehetőségekből mindkét oldal számára.

Politikusi nyilatkozatok szerint már végső szakaszukba értek a tárgyalások a felek között, kizárólag az ír-északír határellenőrzés kérdése vár még megoldásra, de ezt az ügyet már hónapok óta nem sikerül rendezni.