Merkel: A szolidaritás és a tolerancia Európa lelke

 

A toleranciára épülő szolidaritás feltétele minden működőképes közösségnek, köztük az Európai Uniónak, a szolidaritás pedig azt jelenti, hogy leküzdjük a nemzeti egoizmusokat – jelentette ki a német kancellár Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folyatott vitáján kedden.

Angela Merkel beszédében hangsúlyozta, a szolidaritás és a tolerancia Európa lelke. A nemzeti szintű döntések mindig kihatnak az egész közösségre, ezért a szolidaritás csak a mindenki iránt kifejezett felelősséggel járhat együtt.

„Csak úgy lehetünk európaiak, ha a teljes európai közösség értékeit és érdekeit megértjük és saját szükségleteinkkel azonos értékűnek tartjuk” – húzta alá.

Aki a jogállamiság elveit kiüresíti a saját országában, aki csorbítja a civil társadalom jogait, csorbítja a sajtószabadságot, az nem csak a saját országában veszélyezteti a jogállamiságot, hanem egész Európában. Európa ugyanis csak jogállamiságon alapuló közösségként tud működni, amelyben mindenki ugyanúgy tiszteletben tartja a jogszabályokat – húzta alá a német kancellár.