A muszlim közösséget bírálta az ausztrál kormányfő

 

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden felszólította országa muszlim közösségét, hogy tegyen többet a szélsőségesség terjedése ellen, mivel - állítása szerint - a múlt heti melbourne-i merénylő a „közösségén belül radikalizálódott”.

A 30 éves szomáliai születésű Hassan Khalif Shire Ali a múlt pénteken Melbourne belvárosában egy gázpalackokkal megrakott gépkocsival nekihajtott egy bevásárlóközpont épületének, ahol felgyújtotta az autót. A rendőrök szerint robbantani akart, de a detonáció elmaradt. A férfi ezek után kiszállt a kocsiból, és több embert megkéselt, mielőtt a rendőrök lelőtték. Egyik áldozata nem élte túl a támadást.

Az ausztrál miniszterelnök Melbourne-ben újságíróknak arról beszélt: nem hiszi, hogy a merénylő “a postástól vette át gyűlöletes nézeteit és meggyőződését.

“Abban a közösségben tette magáévá, amelyben élt, és azoktól az emberektől vette át, akikkel beszélt (…). A közösségek dolga megakadályozni, hogy a farkasok a juhok közzé menjenek saját vallási közösségeikben” – adott hangot meggyőződésének.

“Én egy vallási közösség tagja vagyok, és a lelkipásztorom tudja, hogy mi történik az egyházi közösségünkben” – Morrison, aki gyakorló kereszténynek vallja magát.

Többen bírálták az ausztrál kormányfő kijelentéseit. Anne Aly, Ausztrália első női muszlim képviselője a parlamentben, úgy fogalmazott: elege van abból, amikor politikusok “teljes mértékben és kizárólagosan hibáztatnak közösségeket” egy terrortámadás után.

Egy melbourne-i iszlám vezető pedig azzal vádolta Morrisont, hogy inkább megpróbálja bűnbaknak beállítani a muszlimokat, mint hogy felelősségre vonja a hatóságokat.

Ez az ember (a merénylő) rajta volt a megfigyelési listán. És mit tettek ők? Semmit” – mondta Mohammed Omran, a Hume Islamic Youth Centre vezetője a The Australian nevű helyi újságnak.

Az ausztrál rendőrség szombati közlése szerint az Iszlám Állam ihlette a múlt pénteki merényletet. A hatóság szerint bár a merénylő nem állt közvetlen kapcsolatban a terrorszervezettel, de propagandájának hatására vált szélsőségessé.

Kiderült az is, hogy a szomáliai születésű férfi ausztrál útlevelét 2015-ben bevonták a hatóságok, mert a hírszerzés felfigyelt arra, hogy a férfi Szíriába akar utazni. Ennek ellenére nem tartották számon nemzetbiztonsági kockázatként.

A férfi testvérét tavaly egy terrorellenes rajtaütés során őrizetbe vették, mert a gyanú szerint pokolgépes merényletet készült végrehajtani Melbourne-ben szilveszterkor. Ő jelenleg is előzetes letartóztatásban van.